Vijesti iz svijeta
srijeda, 08 Novembar 2017 00:00

Novi saudijski napad na Jemen: Ubijeni i djeca i žene

Ocijeni...
(0 glasova)

jemen4Najmanje 30 Jemenaca, uključujući žene i djecu, ubijeno je u seriji zračnih napada koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na sjeveru Jemena, javili su aktivisti i lokalni mediji.

Hussain al-Bukhaiti, aktivist naklonjen pokretu Husi, kazao je Al Jazeeri da je najmanje 16 zračnih napada izvedeno na selo Hiran u provinciji Hajjah u utorak, kad je ubijeno 30 osoba, uključujući i jednu desetočlanu porodicu.

Pozivajući se na lokalne izvore, Bukhaiti je kazao da su napadi počeli nedugo nakon ponoći. Na meti napada našla se kuća šeika Hamdija, lojalista pokreta Husi, koji je ubijen zajedno sa svojom porodicom.

Al Masira, TV-kanal pod kontrolom Husija, grupom koja kontrolira provinciju Hajjaj, prijestonicu Sanu i neke dijelove centralnog Jemena, izvijestila je da je u napadu ubijeno deset bolničara.

Taj kanal objavio je fotografije na Twitteru i svom sajtu koje prikazuju pogođene automobile i tijela djece.

Al Jazeera ne može potvrditi ove tvrdnje iz nezavisnih izvora.

Napadi na lokalne čelnike
Sigurnosni i plemenski zvaničnici kazali su da su meta napada bile kuće lokalnih šeika koje je posjetio šef vrhovnog političkog vijeća Husija Saleh el-Samad, prenosi AP.

Saudijski mediji javili su da je u napadima ubijen i El-Samad, međutim, glasnogovornik Husija demantovao je to.

U građanskom ratu u Jemenu, koji traje od 2015, međunarodna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije podržava Vladu Jemena u borbi protiv šiitskih pobunjenika iz pokreta Husi.

 

(Agencije)

Procitano 362 puta

S5 Box