Vijesti iz svijeta
petak, 10 Novembar 2017 00:00

AfD traži vraćanje kući pola miliona sirijskih izbjeglica

Ocijeni...
(0 glasova)

izbjeglice5Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) pozvala je u četvrtak na repatrijaciju više od pola miliona izbjeglica iz Sirije koje žive u Njemačkoj, tvrdeći da je rat u toj državi skoro gotov i da ih je predsjednik Bashar al-Assad pozvao da se vrate kući.
Sirijska vojska je ranije u četvrtak proglasila pobjedu nad Islamskom državom objavivši da je osvajanjem posljednjeg grada pod kontrolom džihadista propao trogodišnji samoprozvani kalifat .

Usprkos tome, Ujedinjeni narodi upozoravaju kako se borbe nastavljaju u mnogim područjima u tom kompleksnom građanskom ratu u kojem je dosad poginulo ili izbjeglo više miliona ljudi.

U svom prijedlogu AfD ističe kako njemačka vlada treba odmah početi razgovore sa sirijskim vlastima o sporazumu o repatrijaciji izbjeglica.

Od početka godine u Njemačkoj je azil zatražilo oko 156.000 ljudi, od kojih je više od 25 posto iz Sirije, što ih čini najvećom nacionalnom grupom među migrantima, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova objavljeni u četvrtak, prenosi Hina.

(FENA)

Procitano 306 puta

S5 Box