Vijesti iz svijeta
nedjelja, 12 Novembar 2017 00:00

Turska odbacuje tvrdnje da su htjeli platiti Americi izručenje Gulena

Ocijeni...
(0 glasova)

gulenTurska je odbacila, kako su naveli, smiješne tvrdnje da su njihovi zvaničnici razmatrali plan da plate američkim vlastima izručenje Fetulaha Gulena, prenosi Reuters.
Turska ambasada u SAD je ponovila da postoji zahtjev Ankare da se izruči klerik osumnjičen za državni udar prošle godine, ali je istaknuto da Turska ne djeluje van zakona kako bi ispunila taj cilj.

Izjava je reakcija na izvještaj Wall Street Journala da je specijalni izaslanik Robert Mueller istraživao optužbe po kojima je bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn zajedno sa svojim sinom primio mito od 15 miliona dolara, a kako bi Gulena uhapsio i izručio turskoj vladi.

NBC je također izvjestio o navodnom sastanku u decembru 2016. godine prije inauguracije predsjednika Donalda Trumpa. Sam Gulen je za AFP rekao da je čuo za takve informacije. Međutim, Ankara to odlučno odbacuje.

"Turska i turski narod očekuju hitno izručenje Gulena kako bi se suočio s optužbama na sudu. Sve tvrdnje da je Turska radila ili radi nešto mimo zakona su netačne, smiješne i neutemeljene", navedeno je u odgovoru ambasade.

Flynnov advokat je također rekao kako su iste optužbe nečuvene i netačne.

(Fena)

Procitano 338 puta

S5 Box