Vijesti iz svijeta
srijeda, 06 Decembar 2017 00:00

Bozgan: Plan SAD-a da premjesti ambasadu u Jerusalem je velika katastrofa

Ocijeni...
(1 glasova)

jerusalem2Zamjenik turskog premijera i glasnogovornik Vlade Turske Bekir Bozdag izjavio je kako bi američko priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela bilo velika katastrofa.
Bozdag se putem društvene mreže Twitter osvrnuo na plan Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da ambasadu iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem i time ovaj grad prizna kao glavni grad Izraela.

Bozdag je istaknuo kako Jerusalem, nakon Mekke i Medine, predstavlja treći grad kojem muslimani pridaju veliku važnost, te kako je ovaj grad bio prva kibla (smijer prema kojem se muslimani okreću tokom molitve).

"Jerusalem predstavlja čast i dostojanstvo muslimana. Jerusalem predstavlja temu koja se tiče, ne samo Palestinaca, već svih muslimana. Jerusalem je ključ mira na Bliskom istoku i u cijelom svijetu, on je crvena linija muslimana. Status Jerusalema garantovan je međunarodnim sporazumima", poručio je Bozdag.

Bozdag je također naglasio kako je zaštita statusa Jerusalema zadaća Ujedinjenih naroda, zemlja članica UN-a, islamskog svijeta I svih muslimana u svijetu.

"Priznanje Jerusalema kao glavnog grada uništilo bi mirovni proces koji se vodi sa velikim poteškoćama, otvorilo bi vrata velikim neredima, krizi, haosu i sukobima, izrodilo bi nepredvidive negativnosti. U najkraćem, priznavanje Jerusalema kao glavnog grada za sve nas bi bila velika katastrofa", poručio je Bozdag.

On je također poručio kako bi korak priznanja Jerusalema kao glavnog grada bio negiranje historijskih činjenica, te kako bi to bila "velika nepravda, nasilje, netolerancija, iracionalnost, ludilo, te bacanje regije i svijeta u vatru za koju se ne zna kada bi mogla biti ugašena".

U tom kontekstu, Bozdag je uputio poziv svakome na odgovorno ponašanje, poštivanje potpisanih sporazuma, racionalno pravljenje koraka, sustezanje od bacanja svijeta u opasnost zbog unutrašnje politike i drugih razloga. Bozdag je pozvao muslimane I islamski svijet da sačuvaju svoju čast.


(Vijesti.ba)

Procitano 338 puta

S5 Box