Vijesti iz svijeta
četvrtak, 07 Decembar 2017 00:00

Danas hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog Jerusalema

Ocijeni...
(0 glasova)

UNNema alternative rješenju s dvije države, s Jerusalemom kao prijestonicom Izraela i Palestine, upozorio je Antonio Guterres.
Trumpovu odluku kritikovale su, između ostalih, arapske države, Turska i Evropska unija.
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će izvanrednu sjednicu o Trumpovu jednostranom priznanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, priopćilo je japansko predsjedateljstvo Vijeća, a prenosi agencija France-Presse.

Vijeće će od 16 sati po srednjoeuropskom vremenu raspravljati o drugim temama, a Jeruzalem će doći na red nakon toga, što znači dva sata kasnije, dodaje se iz istog izvora.

Sjednicu je zatražilo osam od 15 zemalja u Vijeću sigurnosti. Među njima su četiri europske (Švedska, Francuska, Italija i Velika Britanija), dvije južnoameričke (Bolivija i Urugvaj) i dvije afričke (Egipat i Senegal).

Te su zemlje zatražile da sjednica počne izlaganjem UN-ova glavnog tajnika Antonija Guterresa.

Glavni je tajnik u srijedu, odmah nakon objave Donalda Trumpa, podsjetio da se od preuzimanja dužnosti u siječnju protivi "svakoj jednostranoj mjeri".

"Status Jeruzalema može se riješiti samo u izravnim pregovorima Izraelaca i Palestinaca. Nema alternative rješenju s dvjema državama, s Jeruzalemom kao prijestolnicom Izraela i Palestine", upozorio je Guterres.

Bolivijski veleposlanik pri UN-u Sacha Soliz rekao je da se američka odluka "kosi s međunarodnim pravom i rezolucijama Vijeća sigurnosti".

U rezoluciji 2334 od 23. prosinca 2016. Vijeće "ističe da neće priznati nikakvu promjenu granica od 4. lipnja 1967., pa ni što se tiče Jeruzalema, osim onih o kojima će se strane dogovoriti u pregovorima".

Sjedinjene Američke Države, tada na čelu s Barackom Obamom, suzdržale su se u toj prigodi, što je omogućilo donošenje te rezolucije.

Tillerson potvrdio preseljenje ambasade
U međuvremenu je američki državni tajnik Rex Tillerson potvrdio da će State Department odmah pokrenuti pripreme za preseljenje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, uz jačanje sigurnosnih mjera zaštite Amerikanaca na Bliskom istoku.

"Odluka Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem glavnim gradom Izraela usklađuje američku nazočnost sa stvarnošću jer se parlament, Vrhovni sud, predsjedništvo i službe izraelskog premijera nalaze u tom gradu", ocijenio je šef američke diplomacije u priopćenju.

Tillerson je zajamčio da je odluka donesena nakon konzultacija s brojnim prijateljima, partnerima i saveznicima.

"Čvrsto vjerujemo da postoji izgled za trajni mir", dodao je Tillerson tijekom posjeta američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu u Njemačkoj.

"State Department odmah će pokrenuti proces primjene odluke i pripreme za premještaj američkog veleposlansva iz Tel Aviva u Jeruzalem", rekao je.

Ipak, američki su dužnosnici objasnili da bi to moglo trajati godinama jer treba pronaći mjesto i izgraditi zgradu sa svim potrebnim sigurnosnim mehanizmima.

"U dogovoru s drugim federalnim agencijama pokrenuli smo sigurnosne planove zaštite Amerikanaca u tim regijama", dodao je Tillerson, dok bi Trumpova odluka mogla pojačati antiamerički bijes na Bliskom istoku.

Trumpovu odluku kritizirale su, među ostalim, arapske zemlje, Turska i Europska unija.

 

(Agencije)

Procitano 505 puta

S5 Box