Vijesti iz svijeta
utorak, 12 Decembar 2017 00:00

Vanredni samit Arapskog parlamenta zbog Jerusalemu

Ocijeni...
(1 glasova)

arapskaligaArapski parlament, savjetodavno tijelo Arapske lige, pozvao je na vanredni samit Arapske lige, na kojem bi se raspravljalo o odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom je u srijedu, 6. decembra, priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Zastupnici Arapskog parlamenta su tokom posebne sjednice o pitanju Jerusalema, održanoj u Kairu, pozvali na održavanje vanrednog samita, prenosi Anadolija.

Na sjednici je naglašeno da je potrebno osigurati što veću podršku međunarodne zajednice protiv Trumpove odluke te osnažiti koordinaciju Arapske lige s palestinskim vlastima.

Oštre reakcije širom svijeta
Dodali su kako je potrebno pokrenuti i široku raspravu o pravnim aspektima u vezi s odlukom Sjedinjenih Američkih Država kojom su, kako je rečeno, prekršeni međunarodno pravo i relevantne rezolucije Ujedinjenih naroda.

Američki predsjednik donio je odluku da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, što je izazvalo oštre reakcije širom svijeta.

Status svetog grada izuzetno je osjetljiv aspekt izraelsko-palestinskog konflikta.

Dok Izrael polaže pravo na cijeli grad za svoju prijestolnicu – nakon okupacije Istočnog Jerusalema u ratu 1967. godine protiv Sirije, Egipta i Jordana – Palestinci odavno na Istočni Jerusalem gledaju kao na prijestolnicu svoje buduće države.

 

(Agencije)

Procitano 336 puta

S5 Box