Print this page
ponedjeljak, 01 Januar 2018 00:00

Iran blokirao društvene mreže nakon protesta

Ocijeni...
(0 glasova)

protesti4Iranske vlasti blokirale su pristup društvenim mrežama Instagram i Telegram (aplikacija za razmjenu poruka) koje se koriste preko mobilnih telefona da bi se kontrolirali protesti, javila je danas iranska državna tv stanica, pozivajući se na neimenovani izvor.

Kako se navodi, ova mjera je privremena.

Prema navodima izvora, ona je uvedena da bi se "održao mir i sigurnost među građanima".

"Odlukom Vrhovnog nacionalnog sigurnosnog vijeća, aktivnosti Telegrama i Instagrama su privremeno limitirane", kazao je izvor, prenose agencije.

Facebook, u čijem je vlasništvu Instagram, nije se zasad ovim povodom oglasio.

Istovremeno, agencija ISNA je javila da se očekuje da će se večeras iranski predsjednik Hassan Rouhani obratiti naciji, poslije tri dana protesta koji potresaju zemlju.

Reuters napominje da zasad nema potvrde da će se to i dogoditi.
Najmnogobrojnije demonstracije

Iranska poluzvanična agencija Mehr objavila je ranije da su tokom noći ubijena dva demonstranta na mitingu u okviru protesta koji su zahvatili Iran, što su prvi smrtni slučajevi zabilježeni na ovim demonstracijama, a lokalni zvaničnik tvrdi da su nađeni dokazi umiješanosti "neprijatelja revolucije" i grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), kao i da su na demonstrante pucali "strani agenti".

AP navodi da demonstracije, započete u četvrtak zbog, kako se ocjenjuje, ekonomskih nedaća koje su zahvatile Iran, djeluju kao najmnogobrojnije u Islamskoj republici od 2009. kada su održani protesti zbog osporavanih predsjedničkih izbora.

Reuters prenosi da je zamjenik pokrajinskog guvernera Habibollah Khojastepour za iransku državnu televiziju izjavio da su na antivladine demonstrante pucali "strani agenti", a ne policija.

U nekoliko većih iranskih gradova tokom vikenda održani se protesti, a vlasti su saopćile da je oko 50 osoba uhapšeno.

 

(Agencije)

Procitano 425 puta