Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 08 Januar 2018 00:00

HRW: Saudijske vlasti mjesecima drže alima u zatvoru bez optužnice

Ocijeni...
(0 glasova)

selmanaudaSaudijske vlasti drže već četiri mjeseca u pritvoru istaknutog alima bez optužbe ili ispitivanja, kazao je danas Human Rights Watch. Saudijske vlasti su 7. septembra 2017. godine uhapsile alima, Selmana el-Audu, a kasnije proizvoljno nametnule zabranu putovanja užim članovima njegove porodice.

El-Auda se nalazi među prvim osobama koje su uhapšene sredinom septembra. Dana 12. septembra, saudijske vlasti u potvrdile akciju protiv onih koji su djelovali ‘u korist inostranih elemenata protiv sigurnosti Kraljevine i njenih interesa’. Saudijske vlasti su izvršile novi talas hapšenja početkom novembra protiv lica koja su optužili za korupciju i držali su veći broj njih, proizvoljno, u hotelima sa pet zvjezdica sve dok se nisu složili da svoju imovinu prenesu na državu.

“Nastojanja saudijskog prijestolonasljednika Muhammed bin Salmana da reformiše saudijsku ekonomiju i društvo propast će ako njegov pravosudni sistem bude prezirao vladavinu prava naređivanjem proizvoljnih hapšenja i kažnjavanja“, navela je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok. “Ne postoji opravdanje za kažnjavanje članova porodice pritvorenika bez ikakvih dokaza ili optužbi da su počinili krivična djela”.

Član porodice je kazao da su 9. septembra u 18 sati u njihovu porodičnu kuću došla dvojica muškaraca koji su se predstavili da su iz državne sigurnosti, ignorisali su zahtjeve da pokažu nalog, pretražili su kuću a zatim uhapsili šejha Selmana.

Saudijske vlasti nisu niti ispitale niti optužile El-Audu, naveo je član porodice, i drže ga u samici. On je kazao da vjeruje da je dr. Selman el-Auda uhapšen jer nije poštovao naredbu saudijskih vlasti da objavi na Twitteru već određen tekst podrške izolacije Katara od Saudijske Arabije. Umjesto toga, on je 7. septembra objavio sljedeći tekst: “Gospodaru, Tebi hvala, ne možemo izbrojati zahvalu Tebi, Ti si onakav kako Si sebe opisao, Gospodaru, ujedini njihova srca u onome što je hair za njihove narode.”

Član porodice je naveo da je šejhu Selmanu u oktobru dozvoljen samo jedan telefonsku poziv u trajanju od 13 minuta.

Vlasti su uhapsile njegovog brata Halida nakon što je na Twitteru objavio da je njegov brat uhapšen, prenose mediji. On je i dalje u pritvoru. Član porodice El-Auda navodi da su saudijske vlasti nametnule zabranu putovanja za 17 članova šejhove uže porodice, koja je otkrivena kada je jedan član pokušao da napusti zemlju. On kaže da mu je službenik kazao da je Kraljevski sud izdao zabranu putovanja iz nepoznatih razloga.

HRW je tokom godina dokumentovao veliku upotrebu proizvoljnih zabrana putovanja u Saudijskoj Arabiji, kao i zatvaranja saudijskih građana. Vlasti često krše saudijski zakon nametanjem zabrane putovanja, navodi HRW. Pored sudske odluke, vlasti mogu nametnuti zabrane ‘iz određenih razloga vezanih za sigurnost i na poznati period’ i moraju obavijestiti građane kojima je izrečena zabrana u roku od jedne sedmice nakon zabrane. HRW je utvrdio da su mnogi građani Saudijske Arabije saznali za zabrane na aerodromima, graničnim prijelazima i odjelima za izdavanje pasoša mjesecima ili godinama nakon što su zabrane nametnute. U mnogim slučajevima vlasti ne obavještavaju građane zbog kojih razloga im je uvedena zabrana.

El-Auda se nalazi među desetinama alima, pisaca i intelektualaca koji su uhapšeni od sredine septembra. Aktivisti su objavili spisak na kojem se nalazi više od 60 osoba koje se nalaze u pritvoru, iako saudijske vlasti nisu objavile informacije o njihovim slučajevima.

Drugi istaknuti zatvorenici koji su uhapšeni od sredine septembra su Issam ez-Zamil, ekonomista, Mustafa el-Hasan, akademik, Abdullah el-Maliki, pisac, i na desetine drugih alima uključujući Auda el-Karnija, Ibrahima el-Nassera i Ibrahima el-Farisa. Vlasti su uhapsile i aktivistu za ljudska prava Abdulaziza eš-Šubailija i Issa’a el-Hamida otprilike u isto vrijeme.

Saudijski sudovi su od 2011. godine osudili najmanje 25 istaknutih aktivista i disidenata. Mnogi se suočavaju sa kaznama od 10 ili 15 godina, uglavnom po optužbama dizajniranim da kriminaliziraju mirna neslaganja. Optužbe se kreću od ‘kršenja lojalnosti vladarima’, ‘sijanje nereda’, ‘podsticanje javnog mnijenja’, ‘uspostavljanje nelegalne organizacije’, te zatim po nejasnim odredbama iz zakona o internet kriminalu iz 2007. godine.

Saudijske vlasti su od 2014. godine izvele na sud gotovo sve mirne disidente.

Vlasti su sudski progonile gotovo sve aktiviste povezane sa saudijskim Udruženjem građanskih i političkih prava (ACPRA), jedne od prvih građanskih organizacija u Saudijskoj Arabiji, koja je pozivala na široku političku reformu. Saudijski sud je u martu 2013. godine formalno raspustio i zabranio grupu. Članovi su se suočili sa sličnim nejasnim optužbama, uključujući i omalovažavanje i vrijeđanje pravosudnih organa, podsticanje javnog mnijenja, vrijeđanje vjerskih vođa, učestvovanje u osnivanju nelegalne organizacije i kršenje zakona o internet kriminalu.

Saudijski aktivisti i disidenti koji trenutno služe dugotrajne zatvorske kazne isključivo zbog svog mirnog aktivizma uključuju Velida Ebu el-Hajra, Muhammeda el-Kahtanija, Abdullaha el-Hamida, Fazli el-Manasifa, Abdulkarima el-Hudra, Fevzana el-Harbija, Raifa Badavija, Saliha el-Ašvana, Abdurrahmana el-Hamida, Zuhejra Kutbija, Ala Brinji i Nazir el-Medžida. Aktivistima Issa’u el-Nukhejfi i Issamu Kušaku se trenutno sudi.

Muhammedu el-Utejbi i Abdullahu Attavi se trenutno sudi zbog osnivanja organizacije za ljudska prava.

“Ako Muhammed bin Selman želi da pokaže da je u Saudijskoj Arabiji počela nova era, osvježavajući prvi korak bi bio da oslobodi aktiviste i disidente koji nikada nisu optuženi za prepoznatljiv zločin i koji na prvom mjestu nikada nisu ni trebali biti uhapšeni”, kazala je Whitson.

(IslamBosna.ba)

Procitano 284 puta

S5 Box