Vijesti iz svijeta
utorak, 16 Januar 2018 00:00

Zbog rasističke reklame i pada prodaje, H&M u krizi

Ocijeni...
(0 glasova)

bankrot1Rasistički skandal koji je nedavno pogodio švedsku kompaniju "H&M" novi je pokazatelj problema u upravljanju tim švedskim modnim divom, te se sada kompanija, pritisnuta problemima, nastoji preorijentisati na prodaju posredstvom interneta, smatraju analitičari.

"H&M" jedan je od najvećih švedskih izvoznih brendova i industrijski div, uz Ikeu, Spotify, Electrolux i Volvo, piše Jutarnji list, podsjećajući da je, u vlasništvu dinastije Persson, izlistan na berzi u Stockholmu od 1974. godine.

Kompanija je sarađivala sa superzvijezdama kao što su Beyoncé i Madonna, a prestižne modne kuće, kao što su Sonia Rykel, Lanven i Kenzo, dizajnirale su ekskluzivne kolekcije za nju.

Kompanija je jedan od najpoznatijih modnih brendova na svijetu.

Konsultantska kuća Interbrand svrstala ju je na 23. mjesto na spisku najpoznatijih kompanija na svijetu 2017, ispred Ikee i Ermesa.

Teška godina
Međutim, u posljednje vrijeme ima problema s privlačenjem kupaca u svojih 4.553 prodavnice širom svijeta i sporo razvija internetsku prodaju.

"Ovo je bila jedna od najtežih godina za H&M", rekao je Joakim Bornold, ekonomist investicijske banke Nordnet, napominjući da je vrijednost akcija kompanije pala za 35 posto od januara 2017. godine.

U decembru je kompanija objavila da je ostvarila pad prodaje za četiri posto u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, na pet milijardi eura.

Ne samo da u H&M prodaja nikad nije bilježila pad nego je on bio i veći nego što su analitičari očekivali.

H&M, koji je vlasnik i brendova COS, Monkey, Weekday, Cheap Monday, Arket i H&M Home, objavio je da će zatvoriti neke prodavnice, ali ne koliko i gdje.

Bez vizije za internetsku prodaju
"Nisu uspjeli definisati svoju viziju za internetsku prodaju i kako se planiraju takmičiti s digitalnim kompanijama", rekao je Bornold.

"To se u kombinaciji s rezultatima prodaje lošijim od očekivanih odrazilo na povjerenje investitora u kompaniju", smatra Bornold.

Glavni izvršni direktor "H&M"-a Karl-Johan Persson odbacuje takvo objašnjenje.

"Naša digitalna strategija kristalno je jasna. Internetska trgovina, za sve naše brendove, definitivno je dio kompanije koji jako dobro posluje i profitabilan je", insistira Persson, nasljednik kompanije koju je utemeljio njegov djed Erling.

Taj 42-godišnjak vodi kompaniju osam godina.

Neki analitičari pitaju se hoće li ga uskoro otjerati iako njegov otac Stefan, predsjednik upravnog odbora, isključuje tu mogućnost.

Rasistička reklama
Kao da zarada kompanije nije dovoljno problematična, "H&M" se prošle sedmice zatekao usred medijske oluje, optužen za rasizam.

U svom internetskom katalogu objavio je reklamu s fotografijom dječaka s majicom na kojoj je pisalo "Najkul majmun u džungli".

Kompanija je pokušala utišati kritike, izvinila se i povukla oglas, ali šteta je napravljena.

Nakon toga krenuli su pljuštati otkazi za saradnju.

U međuvremenu, "H&M" je privremeno zatvorio prodavnice širom Južnoafričke Republike.

 

(Agencije)

Procitano 378 puta

S5 Box