Vijesti iz svijeta
utorak, 30 Januar 2018 00:00

S. Arabija: Zaplijenjeno 100 milijardi dolara u antikorupcijskoj akciji

Ocijeni...
(1 glasova)

saudijaSaudijska Arabija je dogovorila zaplijenu više od 100 milijardi dolara u antikorupcionoj akciji koja je provedena protiv poslovnih ljudi i zvaničnika, protekla dva mjeseca, saopćilo je državno tužilaštvo, prenosi Reuters.
- Procjenjena vrijednost postignutih nagodbi za vraćanje sredstava državi je 106 milijardi dolara, a u to su uključene različite vrste vrijednosti od nekretnina, kompanija, dionica do gotovog novca – rekao je glavni tužitelj Sheikh Saud Al Mojeb. Veliki iznos zaplijene će ojačati državnu vlast koja je trpila posljedice zbog niske cijene nafte.

Ovo je i velika politička pobjeda prijestolonasljednika princa Mohammed bin Salman, koji je pokrenuo akciju protiv nekih od najbogatijih Saudijaca optužujući ih za pranje novca, korupciju i kriminal.

Većina ih je bila ispitivana u hotelu Ritz-Carlton, nakon čega su uglavnom prihvatali nagodbu uz vraćanje dijela astronomskih zarada. Pod istragom je bilo 381 osoba, a 56 ih je odbilo nagodbu i još uvijek su u pritvoru, a neki će završiti na sudu. Više od 100 ih je već oslobođeno među kojima i milijarder i investitor princ Alwaleed bin Talal.

(FENA)

Procitano 324 puta

S5 Box