Vijesti iz svijeta
subota, 03 Februar 2018 00:00

Sjeverna Koreja kršenjem sankcija zaradila 200 miliona dolara

Ocijeni...
(0 glasova)

sjevernakoreja2Prema izvještaju UN-a, Sjeverna Koreja je zaradila 200 miliona dolara kršenjem sanckija, odnosno izvozom uglja i druge zabranjene robe.
Izvještaj su napisali eksperti koji prate Sjevernu Koreju, s CNN je dobio dijelove izvještaja od jednog UN-ovog diplomate.

Uprkos teškim sankcijama, Sjeverna Koreja je izvozila gotovo sve što je zabranjeno rezolucijama donesenim između januara i septembra prošle godine. Sjeverna Koreja je prodavala ugalj Kini, Maleziji, Rusiji i Vijetnamu te je falsifikovala dokumente kako bi prikrila njegovo porijeklo.

Kina je konstantno odbacivala tvrdnje da krši sankcije.

Eksperti su naglasili da Sjeverna Koreja krši većinu nedavno nametnutih sankcija, a tvrde i da je Pyongyang čak isporučio oružje Siriji i Mijanmaru.

Teške sankcije UN-a protiv Pyongyanga su rezultat nastavka razvoja nuklearnog programa Sjeverne Koreje, kao i testiranja projektila.

Prije dvije sedmice je japanski špijunski avion primijetio sjevernokorejski tanker koji je vjerovatno prekršio sankcije prebacivanjem robe na tanker s dominikanskom zastavom.

(Klix.ba)

Procitano 235 puta

S5 Box