Vijesti iz svijeta
nedjelja, 04 Februar 2018 00:00

EU će spriječiti različit kvalitet istih proizvoda, u maju počinje testiranje

Ocijeni...
(0 glasova)

nutellaEvropska povjerenica za pravosuđe i zaštitu potrošača Vera Jourova najavila je da će metodologija za testiranje kvalitete prehrambenih proizvoda biti spremna u aprilu.
Mjesec dana kasnije moći će se pokrenuti koordinirana kampanja po zemljama članicama testiranja proizvoda u sklopu borbe protiv različite kvalitete proizvoda iste robne marke, prenosi Hina.

"Ne želim prihvatiti da se u nekim dijelovima Evrope ljudima prodaje hrana lošijeg kvaliteta nego u drugim zemljama, a iste marke i u istom pakiranju", izjavila je povjerenica Jourova.

Potvrdila je da Istraživački centar Evropske komisije uz podršku 16 zemalja članica radi na zajedničkoj metodologiji testiranja proizvoda koja će biti spremna u aprilu.

"To će omogućiti zemljama članica da u maju pokrenu koordiniranu kampanju testiranja", ističe Komisija.

Testiranje će obuhvatiti proizvode iz potrošačke korpe koji se prodaju u većini zemalja članica. Osim hemijskog sastava, bit će testiran i okus, a rezultati istraživanja bit će objavljeni do kraja godine.

"Nastavljamo s našim akcijskom planom kako bismo konačno riješili pitanje dvostruke kvalitete. Činjenica da u tome učestvuje 16 zemalja članica jasan je znak da nije riječ o podjeli Zapad-Istok i da ćemo se time zajedno pozabaviti", rekla je Jourova.

Povjerenica je također najavila novi zakon o zaštiti potrošača na evropskom nivou, koji će predstaviti u aprilu, a koji će prevare potrošača učiniti skupljim i težim za kompanije.

(Klix.ba)

Procitano 288 puta

S5 Box