Vijesti iz svijeta
petak, 09 Februar 2018 00:00

Peti dan divljačkih napada na Istočnu Ghoutu

Ocijeni...
(1 glasova)

sirijaNapadi sirijskog režima nastavljeni su u petak na pobunjeničku enklavu Istočnu Ghoutu, petog dana zračne kampanje u kojoj je poginulo više od 220 osoba i na vidjelo ponovno izašla nemoć međunarodne zajednice da zaustavi sirijski sukob.

Nakon kratkog zatišja, bombardiranja su usmjerena na nekoliko lokaliteta prostrane regije Istočne Ghoute, blizu Damaska, gdje je opkoljeno oko 400.000 stanovnika u vrlo lošim uvjetima.

Od ponedjeljka hiljade porodica pronašlo je privremena skloništa, dok su ljekari i spasioci preopterećeni priljevom žrtava sa svakodnevnim bilancama od više desetaka mrtvih i ranjenih, među kojima su žene i djeca.

UN traži humanitarno primirje
Usprkos tom razarajućem nasilju, članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nisu uspjeli u četvrtak podržati apel na humanitarno primirje koje zahtijevaju agencije UN-a kako bi se dopustila isporuka hitne pomoći.

Iskoristivši smirivanje koje je trajalo tek nekoliko sati, stanovnici u Dumi i Hamuriji izašli su iz domova da počiste krš ispred kuća ili trgovina.

Od ponedjeljka 229 civila, od kojih 58 djece, stradalo je u paljbi režima na Istočnu Ghoutu, upozorio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Još ih je na stotine ranjeno.

U četvrtak je smrtno stradalo 75 civila, od kojih je troje podleglo ranjavanju od srijede.

 

(Agencije)

Procitano 304 puta

S5 Box