Vijesti iz svijeta
utorak, 13 Mart 2018 00:00

Trump smijenio Rexa Tillersona sa dužnosti državnog sekretara

Ocijeni...
(0 glasova)

tilersonAmerički državni sekretar Rex Tillerson smijenjen je s dužnosti, a zamijenit će ga sadašnji čelnik CIA-e Mike Pompeo, objavio je u utorak američki predsjednik Donald Trump, prenose agencije.
Bez obrazloženja odluke
"Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni tajnik. On će odraditi sjajan posao! Zahvaljujem Rexu Tillersonu na njegovoj službi! Gina Haspel će postati nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitke svima!", napisao je Trump na Twitteru.

Smjena Rexa Tillersona dosad je najveća promjena u Trumpovoj administraciji, a očekivala se još od oktobra kada su na površinu izbile nesuglasice između njih dvojice. Tada je, navodno, Tillerson Trumpa nazvao "kretenom".

Trump je javno nekoliko puta potkopao nekoliko Tillersonovih diplomatskih incijativa, a svog državnog sekretara prošle sedmice nije niti obavijestio da prihvaća sastanak sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom.

Povratak iz Afrike
Tillerson se nekoliko sati prije Trumpove odluke vratio sa skraćenog službenog puta u Africi.

Američki predsjednik nije dao objašnjenje zbog čega je došlo do smjene Tillersona.

Tillerson je na mjesto državnog sekretara došao s položaja predsjednika uprave ExxonMobila, velike naftne kompanije, gdje je proveo cijelu karijeru. U trenutku imenovanja nije imao nikakvih diplomatskih iskustava.

Na Pompeovo mjesto direktora CIA-e doći će njegova dosadašnja zamjenica Gina Haspel, koja u američkoj obavještajnoj agenciji radi od 1985.

(Agencije)

Procitano 245 puta

S5 Box