Vijesti iz svijeta
četvrtak, 03 Maj 2018 00:00

Pobunjenici prihvatili da napuste enklavu kod Homsa

Ocijeni...
(0 glasova)

sirija8Borci i civili koji ne žele ostati u toj enklavi bit će odvedeni na pobunjeničku teritoriju na sjeveru kod turske granice.
Sporazum je najnoviji u nizu kapitulacija pobunjenika iscrpljenih sedmogodišnjim ratom u Siriji.
Sirijski pobunjenici prihvatili su dogovor da napuste enklavu kod grada Homsa, izjavio je jedan njihov predstavnik.

Taj neimenovani predstavnik pobunjenika u provinciji Homs rekao je da će sporazum, kojem je posredovala Rusija, omogućiti da se tamo ponovo uspostavi državna vlast, kao i da će borci predati teško naoružanje, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, borci i civili koji ne žele ostati u toj enklavi bit će odvedeni na pobunjeničku teritoriju na sjeveru kod turske granice, a evakuacija bi trebala početi u subotu.

Ta pobunjenička enklava uključuje gradove Houla, Rastan i Talbiseh, kao i okolna sela, na glavnom autoputu između Homsa i Hame.

Niz kapitulacija
Još nema potvrde Damaska ili Moskve o tome, prenosi Reuters.

Sirijski državni mediji objavili su u utorak da su pobunjenici pristali da vladinim snagama predaju enklavu sjeverno od Homsa, trećeg po veličini grada u zemlji.

Kako je podsjetio AP, taj je sporazum najnoviji u nizu kapitulacija pobunjenika iscrpljenih sedmogodišnjim ratom u Siriji.

Ove godine Vlada je preuzela kontrolu nad predgrađima oko Damaska i dvije enklave u samoj prijestonici koje je držala grupa Islamska država Irak i Levant.

 

(Agencije)

Procitano 242 puta

S5 Box