Vijesti iz svijeta
utorak, 08 Maj 2018 00:00

Hoće li Rusija, nakon uspjeha u Siriji, izazvati SAD u Libanu

Ocijeni...
(0 glasova)

libanList Newsweek je postavio pitanje hoće li Rusija, nakon pobjede u Siriji, izazvati Ameriku u Libanu, ukazujući kako situacija neće biti nimalo jednostavna.

U članku koji je napisao Tom O'Connor navodi se kako je Rusija, pruživši podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u borbi protiv pobunjenika i džihadista, sebi otvorila put do Libana preko sirijske granice.

Međutim, složena politička situacija u Libanu, za razliku od one u Siriji, ukazuju na to da Kremlj nema ljude od povjerenja u Libanu.

Delikatna ravnoteža sektaškog utjecaja
Ovo su navodi koji, također, pišu u časopisu, u članku pod naslovom: "Rusija je pobijedila u Siriji... Hoće li izazvati SAD u Libanu?"

U izjavi Mahe Yahye, direktorice Carnegie bliskoistočnog centra u Bejrutu, piše: "Ovdje je, bez sumnje, riječ o pokušaju proširenja ruskog utjecaja u regionu, što bi moglo dovesti do povećane vojne saradnje i potpisivanja sporazuma o odbrani o kojem je bilo riječ prošle godine."

'Liban, koji je već pogođen ratom utjecaja između Irana i Saudijske Arabije i razapet između Sirije i dokazanog neprijatelja Izraela, možda i dalje predstavlja najveći izazov za Rusiju.'

Maha Yahya je ukazala na to da bi rezultati nedavnih parlamentarnih izbora mogli imati utjecaj i ojačati proruski tabor.

Međutim, s obzirom na delikatnu ravnotežu sektaškog utjecaja u zemlji, to će, za sada, možda biti ograničeno.

Navodi se i to kako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao ponovo oživjeti vojnu i političku moć svoje zemlje nakon sovjetske ere devedesetih godina prošlog stoljeća, dovodeći je u sukob sa Zapadom, koji je Rusiju optuživao za učešće u elektronskim napadima, pa čak i vojnim provokacijama.

Kada je u pitanju Bliski istok, Rusija ne samo da je uspjela omogućiti gotovo potpunu pobjedu Assada, nego je i ojačala svoje vojno prisustvo na Mediteranu uspostavljanjem trajnih pomorskih i kopnenih baza, a jedna od tih baza je Khmeimim.

Uspostavljanje odbrambenih odnosa s Libanom
Novinska agencija Sputnik, u izvještajima na arapskom jeziku, kao i libanski kanal odan sirijskom režimu, u februaru su objavili vijest kako je ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio vojsci da uspostavi odbrambene odnose s Libanom, a posebno da se otvore libanske luke ruskim ratnim brodovima, kako piše u navodima The National Interesta.

Međutim, nedostatak vijesti o ugovoru od milijardu dolara, prema navodima Newsweeka, u medijima na engleskom jeziku ili ključnim medijima može ukazati na to da se ruski ulazak u Liban nije odvijao tako glatko koliko je planirano.

Liban, koji je već pogođen ratom utjecaja između Irana i Saudijske Arabije i razapet između Sirije i dokazanog neprijatelja Izraela, možda i dalje predstavlja najveći izazov za Rusiju.

Sigurnosni analitičar specijaliziran za Rusiju i Siriju Neil Hauer kaže da se nedavna ruska ponuda Libanu dogodila u vrijeme kada se činilo da će Moskva nastaviti iskorištavati svoj položaj koji je ojačan u regiji nakon intervencije u Siriji.

Nejasan odnos Rusije i Hezbollaha
Međutim, ukazao je na to da Rusija nema snažne veze s Hezbollahom u Libanu, tako da bi sporazum o oružju mogao biti pokušaj ojačavanja vojske protiv šiitskih borbenih grupa koje podržava Iran, a to je nešto što su već ranije pokušale Sjedinjene Američke Države.

Dodao je da je nejasan odnos između Rusije i Hezbollaha te da obje strane, na svoj način, rade u prilog Assadu.

Maha Yahya zaključuje da se od Rusije očekuje da spriječi sve očitiju eskalaciju odnosa između Irana i Izraela i time prevenira pojavu aktivnog sukoba u Libanu.

 

(Agencije)

Procitano 300 puta

S5 Box