Vijesti iz svijeta
subota, 12 Maj 2018 00:00

Turska nastavlja podržavati Palestinu, odluka SAD-a pogrešna

Ocijeni...
(0 glasova)

turska8Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izajvio je u subotu kako su Sjedinjene Amričke Države donijele pogrešnu odluku kada je riječ o premještanju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem te poručio kako Turska nikada neće odustati od pružanja podrške Palestini.

Američki State Department je potvrdio kako će zgrada ambasade u Jerusalemu biti otvorena 14. maja, a na to je reagirao i turski ministar vanjskih poslova, javlja Anadolija.

"Ova odluka SAD-a je pogrešna. Moramo pokazati zajednički stav protiv ove odluke", podvukao je šef turske diplomatije u Istanbulu.

Istakao je kako je potrebno otvoreno kazati da u posljednje vrijeme u islamskom svijetu, posebno unutar Arapske lige, po ovom pitanju postoje određena oklijevanja, pa čak i koraci nazad.

'Historija i svijet to neće oprostiti'
"Vidimo da pojedine zemlje, ustručavajući se od SAD-a, prave korak nazad kada je riječ o podršci palestinskom pitanju. To je pogrešno razmišljanje i velika greška. Historija i svijet to neće oprostiti", rekao je Cavusoglu.

"I kada niko ne bude htio štititi Palestinu, i kada svi ušute o pitanju Jerusalema, Turska neće šutjeti, nego će nastaviti braniti slučaj Palestine."

Američki predsjednik Donald Trump je 6. decembra 2017. godine izjavio kako Jerusalem priznaje kao glavni grad Izraela te je najavio premještanje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem.

 

(Agencije)

Procitano 205 puta

S5 Box