Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 14 Maj 2018 00:00

Raste broj žrtava u sukobu izraelskih snaga i palestinskih demonstranata u Gazi

Ocijeni...
(0 glasova)

izrael7Izraelska vojska ubila je najmanje 41, a ranila više od 1.900 Palestinaca tokom protesta koji se održavaju na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Od 1.960 ranjenika, polovina je ranjena bojevom municijom, najmanje 200 bilo je mlađe od 18 godina, 78 su žene, a ranjeno je i 11 novinara, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Pored bojeve municije, izraelske snage su ispaljivale i suzavac na hiljade Palestinaca koji su došli da učestvuju na protestnom skupu.

Otvaranje ambasade dešava se u vrijeme kada Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu početka okupacije palestinskih teritorija.

Sve palestinske frakcije u Gazi su podržale poziv na, milionski marš povratka, tokom kojeg je najavljeno da će pokušati preći graničnu ogradu.

S druge strane, Izrael je ranije upozorio palestinske stanovnike u pojasu Gaze, da će rizikovati svoje živote ako se približe granici tokom planiranih masovnih protesta povodom otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Izraelska vojska saopćila je putem letaka bačenih iz aviona da će "reagovati na svaki pokušaj oštećenja sigurnosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu", prenosi AP.

Protesti Plaestinaca su i odgovor na odluku američke administracije o preseljenju ambasade u Jerusalem

Reuters/Ibreheem Abu Mustafa
Protest se održava uoči godišnjeg obilježavanja Nakbe, ili "katastrofe", kojim se obilježava dan kada je država Izrael osnovana 15. maja 1948. godine, što je dovelo do proterivanja stotina hiljada Palestinaca iz njihovih sela.

Više demonstranata nego prije
Protesti su takođe planirani u isto vrijeme kada i preseljenje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem, nakon odluke Washingtona da taj grad prizna kao prijestolnicu Izraela, što je pojačalo napetosti i ljutnju Palestinaca.

Protesti su počeli i u okupiranim gradovima Zapadne obale Ramali i Hebronu, kao odgovor na potez američke administracije. U Ramallahu se očekuje da Palestinci protestuju od centra grada do vojnog kontrolnog punkta Kalandia, glavnog sjevernog prelaza koji razdvaja Ramalu od Jerusalema.

Demonstracije u pojasu Gaze su dio višesedmičnog protesta kojim Palestinci traže pravo povratka izbjeglica na područja na kojima su 1948. godine prisilno protjerani.

"Broj ljudi koji se pojavljuju na protestu je bez presedana u poređenju sa proteklih sedam nedelja demonstracija", rekao je lokalni novinar Maram Humaid za Al Jazeeru.

Tokom dana u Jerusalemu bi trebala biti otvorena nova ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Izraelu, potez koji je izazvao masovne proteste Palestinaca i strahove o daljem jačanju nasilja.

Datum otvaranja ambasade je brižljivo biran kako bi se podudario s Danom Jerusalema, 51. godišnjicom koju Izraelci nazivaju "ujedinjenjem" grada nakon rata 1967. godine.

Kako navode agencije i mediji, očekuje se kako će otvaranju prisustvovati mnogi strani zvaničnici, premda će izostati ambasadori mnogih evropskih država koje se protive ovom potezu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Objavljeno je kako su Mađarska, Češka i Rumunija blokirali zajedničko saopćenje Evropske unije o ovom pitanju.

Trumpovo obraćanje videolinkom
Na otvaranju neće biti ni Trumpa, ali je najavljeno njegovo obraćanje videolinkom.

U Izrael su u nedjelju stigli Ivanka Trump i Jarred Kushner, kćerka i zet predsjednika SAD-a.

Navodi se kako će njih dvoje u funkciji visokih savjetnika u Bijeloj kući prisustvovati ceremoniji.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je pohvalio Trumpovu "hrabru odluku", dok je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova održalo svečanu ceremoniju dobrodošlice američkoj delegaciji, koja je uključivala i 12 članova Kongresa.

Put ka ambasadi SAD: Na otvaranju će biti i Ivanka Trump i Jarred Kushner, kćerka i zet predsjednika SAD-a

REUTERS/Ronen Zvulum
Međutim, događaj je izbjegla većina zemalja Evropske unije.

Izrael tvrdi da je cijeli, kako kažu "ujedinjeni" Jerusalem prijestolnica te zemlje, a aneksijom Istočnog Jerusalema praktično je i preuzeo kontrolu nad cijelim gradom.

Međutim, palestinski lideri vide istočni Jerusalem kao glavni grad njihove buduće države.

Izrael je okupirao i anektirao Istočni Jerusalem 1967. godine, a taj potez međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude prijestolnica njihove buduće države i smatraju kako je selidba američke ambasade iz Tel Aviva jednostrani potez, koji SAD-u oduzima titulu posrednika za mir na Bliskom istoku.

Trumpova odluka u decembru da prizna Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu pokrenula je višemjesečne proteste širom palestinskih teritorija.

Deseci ubijenih na protestima
Od 30. marta, kada se svakog petka održavaju demonstracije uz granicu Palestinaca i Izraela, poginulo je na desetke Palestinaca, dok ih je više od 8.500 ranjeno.

Proteste predvodi Hamas, pokret koji je na čelu uprave Pojasa Gaze i oni bi trebali imati kulminaciju ove sedmice prilikom obilježavanja 70. godišnjice "Nakbe", katastrofe – termina koji Palestinci koriste za označavanje nastanka Izraela.

Kada je riječ o selidbi ambasada, većina država će zadržati svoje adrese u Tel Avivu, premda su se nakon odluke Washingtona na selidbu odlučili Gvatemala i Paragvaj.

 

(Agencije)

Procitano 345 puta

S5 Box