Vijesti iz svijeta
četvrtak, 17 Maj 2018 00:00

Haaretz: I BiH i Makedonija na prijemu u čast otvaranja Ambasade SAD u Jerusalemu

Ocijeni...
(0 glasova)

jerusalem4Od 86 pozvanih predstavnici 22 strane zemlje prisustvovali su prijemu izraelskog Ministarstva spoljnih poslova u čast otvaranja Ambasade SAD-a u Jerusalimu, a prvobitno su učešće potvrdile 32 države, piše izraelski list Harec.

Pozivajući se na listu učesnika, list navodi da su neke od zemalja koje su prethodno potvrdile prisustvo odustale od slanja svojih predstavnika, tvrdeći da nisu ni planirale dolazak, a među njima su Srbija, Vijetnam, Peru, Salvador i Obala Slonovače.

Prijemu u nedelju prisustvovali su predstavnici Austrije, Mađarske, Rumunije i Češke, uprkos stavu Evropske unije protiv preseljenja američke ambasade, uz predstavnike Gvatemale, Paragvaja, Hondurasa, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Makedonije, Mjanmara, Angole, Kameruna, Demokratske Republike Konga, Republike Konga, Dominikanske Republike, Etiopije, Kenije, Nigerije, Ruande, Zambije i Tanzanije.

Palestinska samouprava je najavila da će pozvati na konsultacije svoje ambasadore iz pomenute četiri zemlje članice EU-a čiji su predstavnici došli na ceremoniju.

Takođe je pozvala na konsultacije predstavnika Palestinske samouprave u Vašingtonu, navode izraelski mediji.

Izostali Rusija, Indija i Japan
Na ranijoj listi, ne računajući one zemlje koje su to porekle, bili su Albanija, Panama, Filipini, Južni Sudan, Tajland, Ukrajina.

Bugarska je, takođe, najpre pomenuta kao zemlja koja će prisustvovati, ali su lokalni predstavnici to porekli.

Harec piše da je posebno iznenađujuće odsustvo predstavnika Rusije, Indije i Japana, čiji su se čelnici nedavno sastali sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i najavili unapređenje odnosa.

Ministarstvo spoljnih poslova veruje da su zemlje koje su potvrdile da će doći, ali su kasnije to porekle bile izložene pritisku da ne prisustvuju ceremoniji.

Palestinci smatraju da je premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim neprijateljski korak protiv palestinskog naroda, za koji je stvaranje Izraela dan žalosti, jer je više 700.000 Arapa pobeglo iz svojih domova u ratu koji je izbio odmah potom.

Na prijemu je Netanjahu pozvao druge zemlje da slede korake SAD-a.

(Agencije)

Procitano 274 puta

S5 Box