Vijesti iz svijeta
utorak, 29 Maj 2018 00:00

Ukradene kriptovalute u vrijednosti 1,2 milijarde dolara

Ocijeni...
(0 glasova)

hakerKriminalci su ukrali blizu 1,2 milijarde dolara u kriptovalutama od početka 2017. godine do danas, prema procjenama radne grupe za borbu protiv krađe podataka na internetu APWG.

Procjene su dio istraživanja te neprofitne organizacije o kriptovalutama i obuhvaćaju kako prijavljene, tako i neprijavljene krađe.

"Kriminalci koriste kriptovalute u ilegalnim aktivnostima poput trgovine drogom i pranja novca, a sada primjećujemo da su počeli krasti i same kriptovalute", izjavio je za Reuters predsjednik APWG-a Dave Jevans, kako prenosi Tanjug.

Prema njegovoj procjeni, od navedenih 1,2 milijarde dolara, vraćeno je tek blizu 20 posto ili manje.
Jevans: GDPR će omesti istrage

On, također, smatra da Uredba o zaštiti podataka na internetu, koja je 25. svibnja stupila na snagu u Europskoj uniji, neće ništa promijeniti, odnosno da će spriječiti zakonodavna tijela u pronalaženju cyber kriminalaca.

"Ograničavanjem pristupa ključnim informacijama, novi zakon će znatno omesti istrage o kibernetičkom kriminalu, krađi kriptovaluta i identiteta, ucjenjivačkom i zlonamjernom softveru, prevarama i prisvajanju procesne snage računala kojima ‘rudari’ vade kriptovalute", rekao je Jevans.

Iako će primjenom GDPR-a građani imati veću privatnost na internetu, istovremeno više neće biti tako lako ući ni u trag kriminalcima.

 

(Agencije)

Procitano 206 puta

S5 Box