Vijesti iz svijeta
srijeda, 30 Maj 2018 00:00

Sunovrat berzi: EU - Banke zbog Italije kao pokošene

Ocijeni...
(0 glasova)

italija1Juče je objavljeno kako su akcije na evropskim berzama u padu drugi dan zaredom, jer je politička kriza u Italiji srezala apetite investitora za preuzimanjem rizika.

U ranom trgovanju u utorak, italijanski glavni indeks FTSE Mib je "skliznuo" na devetomjesečni miinimum, odnosno za 1,6 odsto, prenosi agencija Rojters.

Akcije italijanskih banaka su pale za dodatnih 2,5 odsto, nakon što su prethodnog dana izgubile čak 4,0 odsto vrednosti.

Banke Inteza Sanpaolo, BPER Banka, Unikredit i UBI banka su značajno pale i to u rasponu od 3,4 odsto do 3,7 odsto, dok su akcije Poste Italiane pale za 4,5 odsto.

Panevropski indeks STOXX 600 je oslabio za 0,8 odsto, pri čemu su dionice banaka zabilježile najveće gubitke.

Politička kriza u Italiji proširila se i na tržišta drugih perifernih članica evrozone, zbog čega su akcije španskih i portugalskih banaka isto u padu.

U Aziji, indeksi su takodje u silaznom trendu, pri čemu je japanski Nikei 225 pao za 0,6 odsto, južnokorejski Kospi za 0,9 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,9 odsto.

Italija ni nakon 12 nedjelja od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u istoriji Republike, i dalje nema vladu, a stranke već razmišljaju o prevremenim izborima koji bi mogli da budu održani u septembru.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela povjerio je mandat za sastav nove vlade Karlu Kotareliju, koji je zaduženje, kako je saopšteno, "prihvatio sa rezervom".

Italijanski predsednik je prethodno odbio da prihvati euroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije, zbog čega mu je populistički mandatar Đuzepe Konte vratio mandat.

 

(Agencije)

Procitano 215 puta

S5 Box