Vijesti iz svijeta
četvrtak, 31 Maj 2018 00:00

EU će uzvratiti udarac SAD-u

Ocijeni...
(0 glasova)

EUEvropska unija će nametnuti "balansirajuće kontra mjere" nakon što su Sjedinjene Američke Države najavile uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija iz Kanade, Meksika i EU-a, rekao je šef Evropske komisije.

Carine, koje će stupiti na snagu u petak u ponoć, okončat će dvomjesečno izuzeće koje je važilo za ključne američke saveznike.

One uključuju carine od 25 posto za uvoz čelika te 10 posto za uvoz aluminija.

Tokom govora u Briselu, Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije, obećao je da objaviti recipročne mjere kasnije u četvrtak.

"Ovo je loš dan za svjetsku trgovinu", rekao je on. "Odmah ćemo predstaviti naš prijedlog rješenja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). U narednim satima objavit ćemo kontramjere. Sve što oni mogu, možemo i mi. Potpuno je neprihvatljivo u svjetskoj trgovini da jedna zemlja uvodi jednostrane mjere".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekao da odgovor EU-a biti "inteligentan, odlučan i zajednički", dodavši da carine nisu u skladu sa pravilima WTO-a.

Na Twitteru je Manfred Weber, čelnik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, rekao da Evropa "nema izbora" osim da se brani.

"Nećemo prihvatiti ovu izuzetno žalosnu odluku bez reakcije", rekao je on.

Odgovor saveznika
Meksiko je također najavio recipročne carine na uvoz iz SAD-a, uključujući svinjetinu, jabuke, grožđe, sir i kovani čelik, tvrdi meksičko ministarstvo ekonomije.

U saopćenju se američko korištenje nacionalne sigurnosti kao opravdanja kritizira kao "nedolično", te se dodaje da će carine utjecati na ključne američke industrije, poput automobilskog, svemirskog i elektroničkog sektora.

Prije nego što je objavljeno uvođenje carina, kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland je kazala da će kanadska vlada poduzeti korake kako bo osigurala radna mjesta i industriju, nazvavši američko opravdanje "potpuno apsurdnim".

"Vlada je apsolutno spremna i mi ćemo braniti kanadske industrije i kanadske poslove. Odgovorit ćemo na odgovarajući način", kazala je ona.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross, koji je objavio uvođenje carina, rekao je u četvrtak da će recipročne mjere imati vjerovatno male posljedice po američku ekonomiju.

On je dodao da smatra da odnos između SAD-a i saveznika pogođenih ovim carinama neće biti dugoročno narušen i da će saveznici "s vremenom preći preko ovog".

(AJB)

Procitano 207 puta

S5 Box