Vijesti iz svijeta
petak, 01 Juni 2018 00:00

The Financial Times: Strah ih tjera na bijeg iz Saudijske Arabije

Ocijeni...
(1 glasova)

saudija6U Saudijskoj Arabiji dolazi do popuštanja društvenih stega u momentu kada se vrši pritisak na ostatke opozicije. Takvo stanje podgrijava atmosferu straha među blogerima, novinarima i aktivistima, uprkos njihovom podilaženju saudijskom prestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu i slavljenju njegovih ekonomskih i socijalnih reformi.

Britanski list The Financial Times prenosi izjavu saudijskog aktiviste koji kaže da je situacija u Saudijskoj Arabiji vrlo loša i da su ljudi previše uplašeni da komuniciraju jedni s drugima. Dodao je kako su oni sa kojima je u kontaktu već pripremili svoje kofere i da su spremni napustiti Kraljevinu u bilo kom trenutku.

Prošlosedmično hapšenje više od deset aktivistkinja koje su se borile za ukidanje zabrane vožnje automobila ženama izazvalo je šok i konfuziju kod mnogih, samo nekoliko sedmica prije zvaničnog ukidanja zabrane koje je najavljeno za 24. juni.
Hapšenja i zabrane

Portparolka Kancelarije Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Elizabeth Throssell, ove sedmice je izjavila kako je hapšenje žena i muškaraca angažovanih u kampanji za ove pozitivne pomake zbunjujuće i oprečno značajnom ublažavanju određenih ograničenja ženskih aktivnosti u Saudijskoj Arabiji tokom proteklih mjeseci, uključujući predstojeće ukidanje zabrane vožnje.

U kontekstu hapšenja žena, neki aktivisti smatraju da saudijska vlada ne želi podupirati ideju da je njena odluka o ukidanju zabrane vožnje posljedica ženskih kampanja koje zahtijevaju ukidanje zabrane.

Međutim, pojedini analitičari, koji su povezani sa saudijskom vladom, smatraju da je hapšenje aktivistica došlo na tragu smirivanja konzervativnih snaga čiji je utjecaj oslabio nakon što je princ Mohammed bin Salman ojačao svoju vlast i obećao da će raditi na izgradnji vjerski tolerantnijeg društva.

Saudijska vlada je osporila ovakva tumačenja.

 

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 340 puta

S5 Box