Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 04 Juni 2018 00:00

Attiyah: Katar neće biti uvučen u konflikt s Iranom

Ocijeni...
(0 glasova)

katarzastavaViši katarski dužnosnik, na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Singapuru, rekao je da njegova zemlja neće biti uvučena u bilo kakav konflikt s Iranom.

Zamjenik premijera i ministar odbrane Khalid bin Mohammad al-Attiyah rekao je da Katar „ima dosta razlika“ sa Iranom što ne znači da „da ćemo ići u rat“ u regionu.

„Je li pametno zvati SAD i Izrael da zarate sa Iranom? ... Ili ako neka treća strana pokuša gurnuti region ili neke zemlje regiona da započnu rat u Iranu, to će biti veoma opasno“, rekao je.

Attiyah nije nikoga poimenice pomenuo, ali mnogi spekulišu da je mislio na Saudijsku Arabiju, rivala Irana u regiji, i zemlju koja predvodi blokadu Katara sa još tri druge zemlje od juna prošle godine pod optužbom da Doha podržava „ekstremiste“ i odbija prekinuti veze sa Iranom.
Uspostaviti mir, a ne voditi rat

Katar odbacuje optužbe da podržava grupe koje se opisuju kao „terorističke“.

„Iran je susjed. Trebali bismo pozvati Iran, postaviti sve karte na stol i započeti diskusiju kako bismo uspostavili mir, radije nego da vodimo rat“, rekao je Attiyah u svom govoru.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se katarske zračne baze koriste za lansiranje napada na Iran, Attiyah je odgovorio da njegova zemlja nije „ljubitelj rata“ i podržava dijalog.

Katar je domaćin 10.000 vojnika koji su stacionirani u zračnoj bazi Al Udeid kao djelu kampanje borbe protiv Islamske Države Irak i Levant (ISIL).

 

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 162 puta

S5 Box