Vijesti iz svijeta
utorak, 05 Juni 2018 00:00

Izraelci hapse Palestince u dvorištu Al-Akse

Ocijeni...
(0 glasova)

jerusalem2Izraelske snage uhapsile su 12 Palestinaca koji su se nalazili u dvorištu džamije Al-Aksa u Istočnom Jeruzalemu, javlja Anadolija.

"Deseci izraelskih policajaca napali su i uhapsili 12 Palestinaca koji su učili Kur'an u dvorištu džamije", potvrdio je Firas al-Dibs, glasnogovornik Islamskog vakufa u Jeruzalemu.

Razlozi hapšenja nisu navedeni.

Al-Dibs je dodao i kako su, u međuvremenu, najmanje 53 židovska naseljenika krenula prema džamiji Al-Aksa u pratnji policije.

"Očekujemo da će se broj Židova koji se okupljaju ispred džamije povećati", naveo je.
Sveto mjesto

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće sveto mjesto na svijetu.

Židovi, s druge strane, označavaju to područje kao "Brdo hrama", tvrdeći da je u drevnim vremenima bilo dio dva židovska hrama.

Izrael je okupirao Istočni Jeruzalem tokom rata na Bliskom istoku 1967. godine.

Kasnije su proglasili aneksiju grada 1980. godine, tvrdeći da je to glavni grad židovske države. Taj potez međunarodna zajednica nikada nije priznala.
Nove sigurnosne mjere

Ranije su izraelske vlasti izdale priopćenje u kojem se navode uvjeti za ulazak Palestinaca sa Zapadne obale u grad Jeruzalem i džamiju Al-Aksa te se precizira starosna dob muškarca i žena kojima se dozvoljava ulazak u grad.

Nove sigurnosne mjere, koje je izdala Civilna uprava, izraelska vlast koja upravlja okupiranom Zapadnom obalom, opisala je kao "olakšice za Palestince".

Prema novim mjerama, dozvole za ulazak nisu potrebne muškarcima starijim od 40 godina, kao ni ženama, bez obzira na njihovu starosnu dob, te djeci mlađoj od 12 godina.

Civilna uprava je najavila i izdavanje dozvola za posjet rodbini u Izraelu tokom Bajrama, kao i uvođenje novih mjera koje se tiču produljenja radnog vremena na kontrolnim punktovima i graničnim prijelazima.

 

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 144 puta

S5 Box