Vijesti iz svijeta
srijeda, 06 Juni 2018 00:00

Kćerka Tariqa Ramadana: Moj otac je žrtva medijske distorzije

Ocijeni...
(0 glasova)

tarikramadanMaryam Tariq Ramadan, kćerka švicarskog islamskog mislioca Tariqa Ramadana, u intervjuu za francuski list Liberation, a nakon što je prisustvovala suđenju njenom ocu zbog optužbi za silovanje, rekla je da je on žrtva "sistematske distorzije medija".

Na pitanje o najvažnijim nedostacima u francuskom pravosuđu, Maryam Ramadan je naglasila da ima nekoliko pitanja vezanih za način na koji se njenom ocu sudi.

Ona je rekla da je tok istrage išao samo u pravcu optužbe i kako se nisu uzeli u obzir podaci i dokazi koji su se pojavili kasnije.

Prema onome što ona tvrdi, njen otac je osuđen od samog početka, a da se ne pristupa njegovom dosjeu, niti su mu omogućeni medicinski pregledi, kao ni pristup njegovoj ličnoj pošti od 26. februara.
U samici 23 dnevno

Ona je primijetila neusklađenost u svjedočenjima tri osobe koje ga optužuju za silovanje, a posebno u izjavama Hende Ayari, koja je prilikom svjedočenja dala sasvim drugačije informacije od onih koje je izrekla prilikom optužbe za navodno silovanje.

U svom komentaru njegove situacije u zatvoru, Maryam Ramadan je rekla kako se on nalazi u samici i da 23 sata dnevno provede sam.

Kazala je da su je vlasti uvjeravale da je u samici jer je sam to zahtijevao, međutim, prema njenim navodima, njen otac to negira, rekavši da je podvrgnut psihičkom maltretiranju.

Požalila se na njegovo zanemarivanje, rekavši kako nema tretman kakav zaslužuje, što je uzrokovalo pogoršanje njegovog zdravlja.

Rekla je kako on prvi put u životu nije u mogućnosti postiti mjesec ramazan i naglasila kako je njegova zdravstvena situacija postala alarmantna te da je sve prijedloge, uključujući puštanje iz protvora uz oduzimanje pasoša, plaćanje kaucije i nošenje elektronske narukvice za praćenje, odbio sud, koji ga ne želi pustiti na slobodu.

Na pitanje o pretpostavci da je njen otac zaista, kriv, Maryam Ramadan je odgovorila kako je uvijek bila na strani žrtve i potlačenog, a da je jedina žrtva u ovom slučaju njen otac.

Kazala je kako, dok on leži u zatvoru, one koje ga optužuju slobodno hodaju ulicama i prave televizijske emisije u kojima ga osuđuju.
'Sud nema pravo na etičko suđenje'

Maryam Ramadan je negirala tvrdnje pojedinih medija kako je njen otac vodio dvostruki privatni život, rekavši kako je to u suprotnosti s principima koje je promovirao i branio.

Naglasila je kako mediji nemaju pravo na "etičko suđenje" bez ikakvih argumenata i dodala kako je njen otac u pritvoru zbog optužbi koje je u više navrata negirao.

Rekla je da je sud jedini kompetentan da odluči o ovom slučaju, a ne mediji, niti bilo ko sa strane.

Dodala je kako bi se trebao poštovati princip da je svako nevin dok se ne dokaže da je počinio neko zlodjelo, kao i da bi se trebala uzeti u obzir činjenica da je njegovo zdravstveno stanje narušeno zbog teških uslova u kojima boravi.

 

(Agencije)

Procitano 164 puta

S5 Box