Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 11 Juni 2018 00:00

Netanyahu: Izrael popravlja veze s arapskim državama

Ocijeni...
(0 glasova)

nakbaPremijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je da se odnosi Izraela s arapskim zemljama popravljaju izvan očekivanja, predvidjevši da će to pomoći da se na kraju postigne mir s palestinskim susjedima.

On je to rekao na skupu 2.400 delegata iz 26 zemalja prisutnih na Globalnom forumu Američko-jevrejskog komiteta u Jerusalemu, održanog prvi put van Sjedinjenih Američkih Država za 112 godina postojanja organizacije, prenosi Beta.

Netanyahu je ocijenio da vremena nikada nisu bila bolja za Izrael ekonomski i diplomatski, čemu su okupljeni aplaudirali.

Kao razlog što mir s Palestincima nije do sada postignut naveo je odbijanje Palestinaca da priznaju Izrael kao jevrejsku državu, prenijeli su izraelski mediji.
'Iran približio susjede'

"To je problem. I nikada se nije radilo o palestinskoj državi", rekao je, ocijenivši da ako bi Palestinci bili istinski zainteresirani za mir, "onda bi priznali jevrejsku državu i to bi donijelo mir jednom zauvijek".

Osvrćući se na opasnost od nuklearnog Irana, kazao je da je "Iran proizveo jednu dobru stvar, a to je približavanje Izraela i njegovih susjeda bliže nego ikada", ali nije pominjao nastavak sukoba na izraelskoj granici s Pojasom Gaze.

"Prije svega drugog, Izrael je dom svih Jevreja. Svaki Jevrej bi se trebao osjećati u Izraelu kod kuće. To je naš cilj, to je naša politika. Jedinstvo našeg naroda nadmašuje dnevnu politiku", rekao je Netanyahu.

 

(Agencije)

Procitano 132 puta

S5 Box