Vijesti iz svijeta
srijeda, 13 Juni 2018 00:00

Sramano poigravanje KSA I UAE sa životima miliona nedužnih Jemenaca

Ocijeni...
(0 glasova)

saudija9Oružane snage dvije zaljevske zemlje su napale glavni lučki grad Jemena, u najvećoj bitki u trogodišnjem ratu između saveza arapskih država i pokreta Husi povezanih s Iranom.
U najcrnjem scenariju zbog borbi za luku Hudaida bi moglo umrijeti 250.000 ljudi.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su napali jemenski glavni lučki grad Hudaida, u najvećoj bitki u trogodišnjem ratu između saveza arapskih država, predvođenih Saudijskom Arabijom, i pokreta Husi, povezanog s Iranom.

Koalicijski borbeni avioni i brodovi bombardirali su uporišta Husa, kao podršku kopnenim operacijama jemenskih snaga koncentriranih južno od crvenomorske luke, objavila je u saopćenju međunarodno priznata jemenska Vlada u izgnanstvu, prenosi Hina.

Operacija "Zlatna pobjeda" počela je nakon završetka roka koji su Ujedinjeni Arapski Emirati postavili pobunjenicima iz pokreta Husi, koji drže glavni grad Sanu, da napuste luku pod njihovom kontrolom.

Hudaida je životno važna za većinsko jemensko stanovništvo koje živi na teritoriju pod kontrolom Husa.
Ugrožene stotine hiljada ljudi

Vođa pokreta Husi Mohammed Ali al-Houthi, koji je prijetio napadima na tankere nafte duž strateške brodske linije u Crvenom moru, upozorio je savez koji podržava Zapad da ne napadaju luku i na Twitteru objavio da su njegove snage napale brod koalicijskih snaga.

Ujedinjeni narodi nastojali su zaraćene strane pridobiti na dogovor kako bi se spriječio napad na luku Hudaida, koji će Jemencima dodatno otežati pristup hrani, gorivu i lijekovima te pogoršati najtežu humanitarnu krizu na svijetu u toj osiromašenoj arapskoj zemlji.

Procjenjuje se da u tom području živi 600.000 ljudi, u najcrnjem scenariju zbog borbi bi moglo umrijeti 250.000 ljudi, a mogla bi biti i prekinuta opskrba za milione ljudi koji će stradavati zbog gladi i bolesti.

 

(Agencije)

Procitano 190 puta

S5 Box