Vijesti iz svijeta
četvrtak, 14 Juni 2018 00:00

SAD će se uključiti u razgovor o sirijskoj ustavnoj komisiji

Ocijeni...
(0 glasova)

sirija5Američki zvaničnici pridružit će se razgovorima u Ženevi u ovom mjesecu o sirijskoj ustavnoj komisiji, izjavio je novinarima u četvrtak posrednik UN-a za Siriju Staffan de Mistura, nagovještavajući pomak u procesu koji je pred rizikom blokade.
De Mistura planira da se sasatane s visokim ruskim, turskim i iranskim zvaničnicima poočetkom naredne sedmice, i izjavio je kako očekuje sličan sastanak s američkim, britanskim, francuskim, njemačkim i jordanskim visokim zvaničnicima.

- Uočavamo pomake i pokušat ćemo da pokrenemo nove. Ne očekujem, budimo iskreni, velike pomake. Ja sam, međutim uvjeren da je napredak moguć i da ima izvjesnih pomaka koje bismo trebali kapitalizirati - izjavio je de Mistura novinarima.

De Mistura ima mandat Vijeća sigurnosti UN-a da organizira razgovore između Sirijaca o političkoj reformi, uključujući sačinjavanje novog ustava i održavanje izbora.

Razgovori o tim reformama, koje bi trebale pružiti politički okvir za okončanje sedmogodišnjeg rata nisu, međutim, stvorili ništa i nimalo nisu približili zaraćene strane.

Najviše političkih podsticaja za razgovore dolazi od Rusije, jedne od najbližih saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok izgleda da su Sjedinjene Države umanjile svoj angažman u sirijskom političkom procesu u posljednjih nekoliko godina.

U januaru je sirijski Kongres u ruskom turističkom gradu Sočiju uspostavio ustavnu komisiju a de Mistura je dobio zadatak da izabere njene članove, nakon što je dobio nominacije od zainteresiranih strana.

Sirijska vlada podnijela je listu od 50 kandidata u prošlom mjesecu. De Mistura je izjavio kako se nada da će dobiti sličan podsticaj od sirijske opozicije, koja je učinila "ozbiljan rad" na vlastitoj listi, prenosi Reuters.

(FENA)

Procitano 160 puta

S5 Box