Vijesti iz svijeta
srijeda, 27 Juni 2018 00:00

Turska o odlukama EU-a: Licemjerstvo i nedosljednost

Ocijeni...
(0 glasova)

turskaeuMinistarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je posljednju odluku Vijeća za opće poslove Europske unije i njen stav ocijenilo licemjernim i nedosljednim.

U pisanoj reakciji Ministarstva se navodi kako je dio odluka koje se odnose na Tursku, a koje je na sjednici u utorak usvojilo Vijeće za opće poslove EU-a, još jednom pokazalo da je odnos EU-a prema Turskoj pun predrasuda i neadekvatan, prenosi Anadolija.

U priopćenju se, također, navodi kako je za Tursku apsolutno neprihvatljivo to što posljednjom odlukom Vijeće EU-a za nastavak procesa pridruživanje Turske želi uvesti, kako se navodi, nove besmislene uzročno-posljedične uvjete.

Besmisleno uvjetovanje revidiranja Carinske unije
"Također je besmisleno da se uvjetuje i revidiranje Carinske unije koja će biti od koristi i Turskoj, i U", navodi se u priopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Vijeće za opće poslove EU-a u utorak je pohvalilo Tursku zbog zbrinjavanja 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica, ali i kritiziralo i pozvalo Tursku da otkloni nedostatke u vladavini prava i poštivanju osnovnih ljudskih prava u toj zemlji.

Vijeće je također osudilo i nelegalnim ocijenilo turske aktivnosti u Egejskom moru i na istoku Mediterana.

Ističući kako je proces pregovora o pridruživanju Turske Uniji u danim okolnostima u zastoju, u odluci Vijeća se navodi kako u tim okolnostima na dnevnom redu neće biti otvaranje novih poglavlja u pregovorima, niti revidiranja sporazuma o Carinskoj uniji.

Pregovori na 'mrtvoj tački'
Europska unija je u utorak konstatirala da su pregovori o pristupanju Turske Uniji "praktično na mrtvoj točki", dok se ta zemlja "sve više udaljava" od Unije, piše u zaključcima sa sastanka vijeća 28 ministara europskih poslova u Luksemburgu.

"Vijeće primjećuje da se Turska sve više udaljava EU-a, zbog čega su pregovori o pridruživanju u Turskoj praktično na mrtvoj točki", piše u dokumentu kojim je zaključena rasprava o dvadesetosmorke o perspektivama za proširenje članstva EU-a.

Ministri u svojim zaključcima izražavaju žaljenje zbog "neproporcionalnih razmjera poduzetih mjera" nakon pokušaja državnog udara 2016. godine.

Oni su pozvali Tursku da "hitno preokrene te negativne tendencije".

(Agencije)

Procitano 253 puta

S5 Box