Vijesti iz svijeta
petak, 06 Juli 2018 00:00

Njemačka vladajuća koalicija postigla konačan dogovor oko izbjeglica

Ocijeni...
(0 glasova)

njemacka3Stranke njemačke vladajuće koalicije postigle su u četvrtak navečer, nakon višesedmičnog spora, kompromis oko pitanja zatvaranja granica za izbjeglice i tražitelje azila koji su već registrirani u nekoj od zemalja Evropske unije.

"Sporazum je od A do Z, onakav kakvog ga jedan ministar može poželjeti", rekao je, nakon razgovora između vladajućih stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU (Kršćansko-demokratska unija i Kršćansko-socijalna unija) te Socijaldemokratske partije Njemačke, ministar unutrašnjih poslova iz CSU-a Horst Seehofer.

Predsjednica SPD-a Andrea Nahles pokazala je nakon susreta zadovoljstvo postignutim kompromisom.

SPD: Niko neće biti vraćen
SPD se protivio pojmu takozvanih tranzitnih centara uz njemačku granicu u kojem bi bili smještani izbjeglice registrirani u nekoj drugoj zemlji i iz kojih bi po kratkom postupku bili vraćani.

"Dogovorili smo se oko toga da neće biti jednostranih nacionalnih odluka i da nećemo nikoga vraćati sa njemačke granice", rekla je Nahles.

SPD se izborio i za to, kako je kazala Nahls, da planirani zakon o useljavanju stručnjaka, što je, također, paket mjera za bolju regulaciju migracija, bude donesen još ove godine.

Oko spornog pojma tranzitni centri Seehofer je objasnio da je, "zbog koalicijskog partnera, koji ne voli ovaj pojam", postignut sporazum oko "tranzitnog postupka u policijskim objektima".

Izbjeglice koje bi bile pogođene ovim pravilom bi bile smještane u objekte granične policije, čime pravno ne bi stupale na njemačko tlo, i odatle bi bile protjerivane u zemlje u kojima su kao prvo registrirane nakon ulaska u EU, ili, ako to ne bi bilo moguće, u susjednu Austriju.

'Ujedinjeni iza cilja uvođenja reda'
Generalni sekretar CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer pozdravila je sporazum vladajuće koalicije, koja sada "stoji ujedinjena iza cilja uvođenja reda, usmjeravanja i ograničavanja migracije".

Sukob oko postupka prema izbjeglicama koje su registrirane u nekoj drugoj zemlji EU-a prijetio je proteklih sedmica raspadom demokršćanske unije, a time i njemačke vlade.

Njemačka kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel insistirala je na tome da se oko ovog pitanja prvo postigne dogovor sa zemljama EU-a koje bi bile pogođene ovom mjerom, dok je ministar Seehofer htio tu mjeru uvesti odmah i bez prethodnog dogovora.

(Agencije)

Procitano 165 puta

S5 Box