Vijesti iz svijeta
petak, 06 Juli 2018 00:00

Rouhani: Nuklearni sporazum koji nudi EU je razočaravajući

Ocijeni...
(0 glasova)

iran3Predsjednik Irana je tokom razgovora s njemačkom kancelarkom izjavio da u prijedlogu nema jasnog mehanizma za nastavak saradnje.
Donald Trump je u maju povukao SAD iz sporazuma koji je 2015. godine potpisan između Irana i šest svjetskih silaAP - Arhiva

Iranski predsjednik Hassan Rouhani opisao je prijedlog Evropske unije za održavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine razočaravajućim.

Pema saopćenju koje je u petak objavio njegov kabinet, Rouhani je tokom razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio da u “prijedlogu nema jasnog mehanizma za nastavak saradnje".

Dodao je da prijedlog sadrži samo "niz općih obaveza", prenosi Anadolija.

Bez obzira na to, iranski predsjednik je poručio da je Teheran još uvijek spreman da sarađuje s Evropom, u zavisnosti od ishoda ministarskog sastanka u petak u Beču, na kojem će se razgovarati o budućnosti sporazuma.
Merkel želi nastavak pregovora

Merkel je, navodno, sa svoje strane naglasila potrebu za nastavak pregovora, potvrdivši želju EU-a da taj važan sporazum ostane "netaknut".

U maju je američki predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Američke Države iz sporazuma koji je 2015. godine potpisan između Irana, s jedne, i šest svjetskih sila, s druge strane (Njemačka i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN - Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD).

Ostale zemlje potpisnice smatraju da je sporazum u svojoj sadašnjoj formi najbolji način za smanjenje iranskog nuklearnog programa.

Sporazumom su stavljena ograničenja na iranski nuklearni program, dok su Teheranu zauzvrat skinute sankcije.

 

(Agencije)

Procitano 158 puta

S5 Box