Print this page
nedjelja, 22 Juli 2018 00:00

Amerika za pola godine prodala više oružja nego u cijeloj 2017.

Ocijeni...
(0 glasova)

f16falconNakon što je Trampova administracija pojačala prodaju oružja ko ključni dio plana za rast ekonomije, vrijednost ugovora iz ove godine već je premašila cjelokupnu prodaju iz 2017.
U prvoj polovini godine Amerika je potpisala ugovore o izvozu oružja od 46,9 milijardi dolara stranim partnerima, za razliku od 41,9 milijardi iz cijele 2017., rekao je general Charles Hooper, šef Agencije za sigurnost, saradnju i odbranu u intervjuu za Defense News.

– Izvoz oružja je dobar za našu nacionalnu sigurnost, za našu vanjsku politiku, kao i za našu ekonomiju. A naša administracija je jasno rekla da je naša ekonomska sigurnost ujedno i naša nacionalna sigurnost – rekao je Hooper.

No, Defense News piše da nije nova administracija zaslužna za sve ugovore, već da su neki dogovoreni ranije, u vrijeme Baraka Obame, a sada su potpisani.

Magazin piše da je vrijednost izvoza oružja bila dosta nestabilna tokom prethodnih godina, i da zavisi od toga šta stranim partnerima u nekom trenutku treba.

Tokom 2016. izvoz oružja iznosio je 33,6 milijardi dolara, dok je godinu ranije bio 47 milijardi, a 2014. je bio 34,2 milijardi dolara.

(Agencije)

Procitano 470 puta