Vijesti iz svijeta
četvrtak, 09 Avgust 2018 00:00

Desetine mrtvih, većinom djeca, u saudijskom napadu u Jemenu

Ocijeni...
(0 glasova)

jemen5U Jemenu je ubijeno najmanje 39 osoba, većinom djece, u zračnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na školski autobus . Pedeset osoba je povrijeđeno.

U Crvenom krstu navode da je autobus koji je prevozio djecu pogođen dok je prolazio pored velike pijace.

Većina bolnica u tom dijelu Jemena je uništena, a dvije koje još rade nastoje zbrinuti sve pacijente.

Napad se desio u provinciji Sadaa na sjeveru zemlje, uporištu pobunjenika iz pokreta Husi.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i saveznici koji pripadaju sunitskim muslimanima bore se u Jemenu, uz podršku zapadnih zemalja, više od tri godine protiv pobunjeničkih Husa, koje podržava Iran.
Bombaški napadi, glad i bolesti

Husi kontroliraju velik dio sjevera zemlje uključujući glavni grad Sanu, a vladu koju podržava Saudijska Arabija natjerali su 2014. u egzil.

Do zračnih udara dolazi u isto vrijeme dok UN pokušava osigurati prekid vatre između dviju strana.

Jemenski Husi objavili su u srijedu da su jednostrano na dvije sedmice prekinuli napade u Crvenom moru kako bi podržali mirovne napore, samo nekoliko dana nakon što je Saudijska Arabija prekinula izvoz nafte kroz strateški kanal u Crvenom moru, do čega je došlo jer su od 25. juna Husi izveli više napada na tankere.

Luka Hudaida je vrlo važna za opskrbu Jemena, u kojem je oko 8,4 miliona ljudi, po ocjenama humanitarnih radnika, na rubu gladi.

Humanitarne organizacije upozoravaju povodom današnjih napada da hiljade djece svakoga dana u Hudaidi bježe pred bombaškim napadima, te da su u opasnosti od gladi i bolesti.

Gotovo 6.000 ljudi svakoga dana napušta grad, polovina od tog broja su djeca, a otkako je krenula ofanziva u junu grad je napustilo 330.000 ljudi.

 

(Al Jazeera)

Procitano 360 puta

S5 Box