Vijesti iz svijeta
petak, 10 Avgust 2018 00:00

Turska predstavlja novi ekonomski model

Ocijeni...
(0 glasova)

turska8Vlada Turske saopćila je da će predstaviti "novi ekonomski model" pošto je turska valuta pala na novi rekordno niski nivo sa zabrinutošću oko politike predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i spora sa SAD-om.

Lira, koja je pala oko 30 posto od početka godine, pala je danas na 5,47 za jedan dolar.

Pad valute je uslijedio sa vijestima da sastanak na visokom nivou u Washingtonu zvaničnika Turske i SAD-a o zatvorenom američkom svećeniku nije donio rješenje. Zbog zatvaranja svećenika Washington je uveo sankcije dvojici turskih ministara i upozorio na mogućnost dodatnih kaznenih mjera.

To se nadovezalo na zabrinutost oko nezavisnosti centralne banke. Erdogan želi da banka zadrži niske kamatne stope kako bi podstakla privredni rast, ali nezavisni ekonomisti ocjenjuju da bi kamate trebale biti povećane kako bi se obuzdala inflacija.

Turska finansira veći dio svog privrednog rasta stranim investicijama, zbog čega je posebno osjetljiva na pad lire. Slabija valuta smanjuje zarade stranim investitorima koji bi mogli povući novac i time pojačati pad lire što može dovesti do finansijske nestabilnosti.

U tom slučaju Turska bi mogla tražiti finansijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ili ograničiti iznošenje novca iz zemlje. Pošto je pomoć MMF-a uslovljena, analitičari ocjenjuju da bi Erdogan mogao biti skloniji pokušaju da kontroliše iznošenje novca.

Ministar finansija Berat Albayrak, koji je Erdoganov zet, predstavit će obrise novog ekonomskog modela, saopćilo je to ministarstvo.
Optimistične najave

U saopćenju se navodi da bi inflacija, sada na 16 posto, mogla opet biti jednocifrena i da bi deficit u bilansu tekućih transakcija mogao biti smanjen sa sadašnjih 5,5 odsto BDP-a na četiri posto. Nije objašnjeno kako će se to postići.

Turski i američki zvaničnici razmatrali su jučer slučaj svećenika Andrewa Brunsona, kao i sankcije, kako bi se ojačao spor saveznika u okviru NATO-a.

Brunsonu se sudi za špijunažu i po optužnicama povezane s terorizmom u vezi s pokušajem državnog udara 2016. godine, što on i vlada SAD oštro negiraju. Washington je više puta tražio puštanje Brunsona.

Erdogan je ranije povezivao Bransonov povratak u SAD s izručenjem turskog propovjednika Fethullaha Gulena kojeg turska vlada smatra odgovornim za pokušaj puča.

 

(Agencije)

Procitano 598 puta

S5 Box