Vijesti iz svijeta
nedjelja, 30 Septembar 2018 00:00

Iran: Greškom osvanuli plakati s izraelskim vojnicima

Ocijeni...
(0 glasova)

iranGradonačelnik iranskog Shiraza izvinio se za plakat kojim je trebala biti obilježena godišnjica početka rata s Irakom, a na kojem su se greškom našli izraelski vojnici.

Na plakatu se vide tri muškarca u uniformama, uz citat iz perzijske pjesme, no, zapravo je riječ o fotografiji izraelskih vojnika, s koje je "izbrisana" još jedna žena u uniformi.

Plakat je skinut u srijedu navečer, a gradonačelnik se sljedećeg dana izvinio za grešku.

"Napraviti grešku na tako važnom plakatu tokom sedmice Svete odbrane neoprostivo je", rekao je gradonačelnik Shiraza Heydar Eskandarpour.

Posljednjih dana u Iranu se obilježava početak rata sa susjednom zemljom, koji je počeo 22. septembra 1980. Procjenjuje se da je tokom osmogodišnje borbe, koju Iranci nazivaju Svetom odbranom, poginulo 680.000 osoba.

'Napravili ste nešto idiotsko'
"Uz izvinjenje stanovnicima Shiraza, zamolio sam odgovorne da istraže kako se ovo moglo dogoditi", dodao je gradonačelnik.

Prema agenciji Fars, malo poslije dva zaposlenika gradske službe za odnose s javnošću dobila su otkaz, a pojavile su se i priče da su pojedine osobe i uhapšene, ali to nije potvrđeno.

Reakcije na iranskim društvenim mrežama bile su pune gnjeva.

"Puške M16, uniforme, kacige... Sve očito pripada cionistima. Najblaže što mogu reći jest da ste učinili nešto idiotsko", napisao je jedan korisnik Twittera.

(Agencije)

Procitano 324 puta

S5 Box