Vijesti iz svijeta
nedjelja, 30 Septembar 2018 00:00

Aktivisti traže od saudijske vlasti istinu o al-Hawaliju

Ocijeni...
(0 glasova)

saudija7Saudijski aktivisti koji stoje iza twitter grupe Zatvorenici savjesti (@m3akl) pozvali su grupe za zaštitu ljudskih prava da izvrše pritisak na saudijske vlasti kako bi bez odlaganja objavile informacije o zdravstvenom stanju zatvorenog šeika Safara al-Hawalija.

Ova grupa je na Twiteru objavila saznanje da je saudijski učenjak umro u pritvoru nakon što se njegovo zdravstveno stanje ozbiljno pogoršalo., ali informacija nije potvrđena.

Dodaje se kako je šeiku bilo uskraćena zdravstvena zaštita od početka njegovog boravka u zatočeništvu.

Ranije je objavljeno da je el-Hawali prebačen u bolnicu nakon što mu se pogoršalo zdravstveno stanje.

U nizu objava na ovoj društvenoj mreži navodi se da pogoršanje Hawalijevog stanja "nije čudno, već naprotiv, potpuno očekivano od samog početka njegovog boravka u zatočeništvu", uz napomenu da ovaj učenjak ima brojne zdravstvene probleme. Slomljena mu je karlica, zbog čega je nepokretan, a boluje od zatajenja bubrega.
Tortura do smrti
El-Hawali je u uhapšen u julu ove godine, nakon što se pojavila verzija njegove nove knjige Muslimani i zapadna civilizacija, koja sadrži savjete učenjacima, saudijskoj vladajućoj porodici, te kritike zbog potrošnje milijardi dolara tokom posjete Donaldu Trumpu.

Pored Hawalija, saudijske vlasti u zatočeništvu drže desetke učenjaka, akademski ličnosti i vjerskih aktivista, koji su se našli na udaru vala hapšenja u posljednjih godinu dana.

Saudijske vlasti nametnule su totalnu medijsku blokadu vijesti o ovim slučajevima. U javnost su procurile informacije o pogoršanju zdravstvenog stanja mnogih zatočenika, te o torturi kojoj su izloženi u pritvoru.

Twitter nalog Zatvorenika savjesti objavio je u augustu vijest o smrti šeikha Suleimana al-Duwaisha, dodajući da "detalje njegove torture u zatvoru ne želi objelodaniti iz obzira prema ličnosti ovog učenjaka".

(AJB)

Procitano 471 puta

S5 Box