Vijesti iz svijeta
utorak, 02 Oktobar 2018 00:00

Saudijski ekonomista kritikovao Aramco, pa optužen za izdaju

Ocijeni...
(0 glasova)

saudija4Državni tužitelj Saudijske Arabije optužio je istaknutog ekonomistu, koji je kritikovao vladin plan da privatizira naftnu kompaniju kraljevstva Aramco za izdaju, kažu lokalni mediji i aktiviste.

Optužbe protiv ovog čovjeka, koji nije identifikovan, uključuju pridruživanje zabranjenoj Muslimanskoj braći, komuniciranje sa susjednim Katarom, kao i poticanje protesta i nemira u Kraljevstvu.

Šef ALQST-a, saudijske grupe za ljudska prava iz Londona, potvrdio je za Al Jazeeru optužbe i otkrio je identitet biznismena.

„Mislili su na Essama al-Zamila“,“ rekao je Al Jazeeri Yahya Assiri, šef ALQST-a i blizak prijatelj al-Zamila.

Saudijski vladin medijski ured nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar kada im ga je zatražila novinska agencija Reuters.
Vrijednost 2.000 milijardi dolara

Al-Zamil je u pritvoru od septembra 2017. zajedno sa desetinama intelektualaca i klerika u vladinom slamanju potencijalnih protivnika prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, čiji je ambiciozni program ekonomskih reformi usmjeren na prodaju do pet posto Aramca, kompanije u državnom vlasništvu, izvijestio je Reuters.

U nizu postova na društvenim medijima prije hapšenja, al-Zamil je rekao da je vrijednost Aramca od 2.000 milijardi dolara, kako je rekao Mohammed bin Salman, što zahtijeva od vlasti da uključe rezerve nafte ove kompanije u prodaju.

Reuters je izvijestio u avgustu da je vlada opozvala planove za inicijalnu javnu ponudu i raspustila finansijske savjetnike koji su radili na onome što je označeno kao najveća fluktuacija dionica u historiji.

Saudijske vlasti su također, u antikorupcijskoj kampanji u novembru prošle godine, uhapsile desetine vrhunskih biznismena i zvaničnika, iako je većina kasnije puštena nakon dostizanja finansijskih sporazuma.

Saudijski milijarder biznismen princ Alwaleed bin Talal bio je među uhapšenima, a pušten je nakon više od dva mjeseca pritvora zbog navoda o korupciji.

Optužbe protiv Al-Zamila, prema vodećem saudijskom dnevnom listu Okaz, uključuju davanje stranim diplomatama „informacija i analize o kraljevstvu“ bez informisanja vlasti i dobivanja dozvole.

Optužba o komuniciranju sa „elementom katarskog režima“ dolazi usred trenutne diplomatske krize u regiji.
Hapšenja aktivistica

U junu prošle godine, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat presjekli su diplomatske i trgovinske veze sa Katarom, optuživši ih da podstiču „terorizam“ – što je navod koji Doha opovrgava.

Ovaj potez dolazi u vrijeme kada Mohammed bin Salman traži način da predstavi svoju vladu kao reformističku.

U proteklih nekoliko mjeseci, vlasti su uhapsile desetak aktivistica za prava žena. Većina je vodila kampanju za pravo da voze automobil i da se okonča sistem muškog pokroviteljstva, koji zahtijeva da žene dobiju pristanak muškog rođaka za glavne odluke.

U toku godine Mohammed bin Salman je okončao višedecenijsku zabranu ženama da voze i dozvolio je ženama da prisustvuju koncertima i fudbalskim utakmicama.

Grupe za ljudska prava su s dobrodošlicom dočekale neke od ovih odluka ali su pozvale na sveobuhvatnije promjene u kraljevskom „sistemu pokroviteljstva“, koji Human Rights Watch opisuje kao glavnu prepreku realizaciji ženskih prava.

(Al Jazeera)

Procitano 392 puta

S5 Box