Vijesti iz svijeta
srijeda, 10 Oktobar 2018 00:00

Izvoz američke vojne opreme porastao 33 posto

Ocijeni...
(0 glasova)

americkavojska4Prodaja američke vojne opreme drugim državama porasla je za 33 posto te iznosi 55,6 milijardi dolara za fiskalnu godinu koja je završila 30. septembra, rekli su američki zvaničnici, prenosi Hina.

Djelomični uzrok povećanja izvoza američke vojne opreme je plan administracije Donalda Trumpa "Kupuj američko", koji je predstavljen u aprilu, a smanjio je prepreke izvozu i poticao američke službenike da preuzmu veću ulogu u povećanju inozemnog poslovanja američke vojne industrije.

Države kupuju oružje od američkih kompanija na dva načina: direktnom komercijalnom prodajom, dogovorenom između vlade i kompanije, ili inozemnom vojnom prodajom, kada strana vlada uspostavlja kontakt s Ministarstvom odbrane SAD-a preko američke ambasade.
Manje prijava nego lani

Oba načina zahtijevaju odobrenje američke vlade.

Prijave za prodaju oružja u vrijednosti od gotovo 70 milijardi dolara ove su godine pristigle u Kongres, što je iznos malo manji od prošlogodišnjeg, rekao je američki zvaničnik.

Kongres je dao saglasnost za prodaju vojne opreme u iznosu od 55,6 milijardi dolara.

Najveći američki izvoznici oružja su Boeing Co, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co, General Dynamics Corp i Northrop Grumann Corp.

 

(Agencije)

Procitano 381 puta

S5 Box