Vijesti iz svijeta
nedjelja, 21 Oktobar 2018 00:00

Merkel: Osuda ubistva Khashoggija, objašnjenje Rijada neadekvatno

Ocijeni...
(0 glasova)

turskapolicijaNemačka kancelarka Angela Merkel osudila je ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu u Istanbulu i zatražila potpuno rasvetljavanje okolnosti njegove smrti.

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin", navodi se u zajedničkom saopštenju Merkel i ministra spoljnih poslova Heika Maasa, prenosi Reuters.

Oni su rekli da od Saudijske Arabije očekuju potpunu transparentnost o okolnostima smrti Khashoggija.

"Informacija dostupna o događajima u konzulatu u Istanbulu nije adekvatna", rekli su Merkel i Maas.

Oni su uputili saučešće Khashoggijevoj porodici i prijateljima i dodali da odgovorni za njegovu smrt moraju biti privedeni pravdi.
Španija zaprepašćena informacijom iz Rijada

I španska vlada saopštila je da je "zaprepašćena" informacijom iz Rijada u vezi sa smrću saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Španska vlada je zaprepašćena prvim izveštajima saudijskog tužioca o smrti novinara Jamala Khashoggija u konzulatu u Istanbulu i upućuje najdublje saučešće njegovoj porodici", navodi se u saopštenju vlade u Madridu.

Vlada Španije takođe poziva na detaljnu i transparentnu istragu kako bi se priveli pravdi odgovorni za taj incident.

Saudijski novinar i dopisnik Washington Posta Jamal Khashoggi ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u tuči sa ljudima koje je tamo sreo, saopštila je Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage, a prenose saudijski mediji.

"Istraga je još u toku, a uhapšeno je 18 Saudijaca do sada", navodi se u saopštenju saudijskog tužioca i dodaje da su savetnik Kraljevskog suda Saud al-Qahtani i zamenik direktora obaveštajne službe Ahmed Asiri smenjeni, prenosi Rojters.

Khashoggi je nestao 2. oktobra, a poslednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

 

(Agencije)

Procitano 230 puta

S5 Box