Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 22 Oktobar 2018 00:00

Egipat: Uhapšen autor knjige o ekonomiji

Ocijeni...
(0 glasova)

egipat2Egipatska policija uhapsila je Abdel Khalika Farouqa, autora knjige o ekonomiji zemlje Da li je Egipat stvarno siromašna država, uz optužbu da je u knjizi objavio lažne podatke, potvrdili su u ponedjeljak njegova supruga i sigurnosni izvori.

On je uhapšen u nedjelju, a hapšenje je uslijedilo namkon što su lokalni mediji objavili da su vlasti od izdavača oduzele rukopis knjige, u kojoj Farouq kritizira ekonomsku politiku egipatske Vlade, prenosi AP.

Sigurnosni izvori rekli su da je Farouq uhapšen i odveden na ispitivanje kod tužioca, dok je njegova supruga izjavila da su joj trojica policajaca. koji su uhapsili pisca, rekli da je hapšenje povezano s knjigom, javio je Tanjug.
Kršenje ljudskih prava

Njoj je kasnije dozvoljeno da suprugu odnese u pritvor hranu, lijekove i obuću.

"Uhapšen je zbog knjige i sutra će biti predstavljen državnom tužitelju", citirala je agencija AFP advokata Gamala Eida, koji je ujedno čelnik Arapske mreže za informacije o ljudskim pravima.

Od kako je Abdel Fattah al-Sisi 2014. godine preuzeo zemlju, egipatske vlasti na meti su kritika za kršenje ljudskih prava.

 

(Agencije)

Procitano 117 puta

S5 Box