Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 22 Oktobar 2018 00:00

Njemačka poziva zemlje EU-a da zaustave izvoz oružja S. Arabiji

Ocijeni...
(0 glasova)

saudija4Njemačka želi da druge članice Europske unije slijede njezin primjer u zaustavljanju izvoza oružja Saudijskoj Arabiji dok postoje nejasnoće u vezi okolnosti ubistva novinara Jamala Khashoggija, rekao je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier u ponedjeljak.

Rijad je dao više suprotnih objašnjenja o tome što je prethodilo Khashoggijevoj smrti 2. oktobra u saudijskom veleposlanstvu u Istanbulu.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir ubistvo je nazvao "velikom i teškom pogreškom", no rekao je i da prestolonasljednik Mohammed bin Salman nije znao ništa o toj operaciji.

'Želimo znati šta se događa'
"Ubijen je u konzulatu. Ne znamo tačno kako. Ne znamo gdje je tijelo", rekao je je Jubeir.

Kancelarka Angela Merkel rekla je u nedjelju da Njemačka neće izvoziti oružje Saudijskoj Arabiji sve dok postoje nejasnoće u vezi s Khashoggijevom smrću.

Altmaier, bliski suradnik kancelarke Merkel, rekao je da dosadašnja objašnjenja Saudijske Arabije nisu zadovoljavajuća.

"Vlada se složila da zasad neće odobriti daljnje isporuke oružja jer želimo znati što se događa", Altmaier je rekao za mrežu ZDF, kako prenosi Hina.

Njemačke vlasti u ovoj su godini odobrile Saudijskoj Arabiji izvoz oružja u vrijednosti više od 400 miliona eura, zbog čega je drugi po veličini kupac njemačkog oružja nakon Alžira.

Upitan hoće li Njemačka poništiti prije sklopljene dogovore o izvozu oružja sa Saudijcima, rekao je da će odluka biti donesena "vrlo skoro".

'Zauzeti zajedničko europsko stajalište'
Almaier je rekao da bi druge zemlje EU-a trebale zaustaviti izvoz oružja Saudijskoj Arabiji kako bi povećali pritisak na Rijad u vezi sa slučajem Khashoggi.

"Bilo bi mi važno da zauzmemo zajedničko europsko stajalište", rekao je Altmaier.

"Samo ako su sve europske zemlje u dogovoru, to će ostaviti dojam na Vladu u Rijadu. Neće biti pozitivnih posljedica ako obustavimo izvoz oružja, a više zemalja u isto vrijeme ispuni prazninu", rekao je.

(Agencije)

Procitano 287 puta

S5 Box