Vijesti iz svijeta
nedjelja, 28 Oktobar 2018 00:00

Trump traži smrtnu kaznu za napadača na sinagogu: Moramo biti uz jevrejsku braću

Ocijeni...
(0 glasova)

trump1Američki predsjednik Donald Trump traži smrtnu kaznu za napadača koji je u sinagogi u Pittsburghu ubio 11 osoba.
"Moramo biti uz našu jevrejsku braću i sestre kako bismo zauvijek porazili antisemitizam i pobijedili mržnju. Onima koji ih nastoje uništiti, poručujem da ćemo mi njih uništiti“, poručio je Trump.

Zastave su u Sjedinjenim Američkim Državama su spuštene pola koplja po Trumpovom nalogu.

Napadač, kojega su vlasti identificirale kao Roberta Bowersa, ušao je u sinagogu Drvo života (Tree of Life) u Pittsburghu i uz povike "svi Jevreji moraju umrijeti", otvorio vatru na vjernike na šabat, sedmični neradni dan za Jevreje, prenosi Al Jazeera Balkans.

Bowers je uhapšen i prevezen u bolnicu jer je policija morala otvoriti vatru kako bi ga savladala, a on je uz sebe imao jurišnu pušku i tri komada vatrenog oružja.

Osim 11 ubijenih vjernika, šest je ranjenih, među kojima su četiri pripadnika snaga reda.

Trump je osudio "zlo masovno ubistvo", a njegova kćerka Ivanka, preobraćena na judaizam, izjavila je "Amerika je snažnija od čina sektaškog i nastranog antisemita".

"Ne smije biti nikakve tolerancije za antisemitizam ili bilo koji oblik vjerske mržnje", poručio je predsjednik Trump.

"Moramo biti uz braću i sestre Jevreje kako bismo pobijedili antisemitizam i snage mržnje" rekao je predsjednik na predizbornom skupu u Illinoisu koji je održan u jeku priprema za izbore 6. novembra na polovini mandata za Kongres.

Sve zastave u Bijeloj kući, na zgradama vlade, u kampovima za vojnu obuku, pomorskim bazama i na ratnim brodovima bit će spuštene na pola koplja do 31. oktobra.

Robert Bowers, 46-godišnji stanovnik Pittsburgha, optužen za napad i uhapšen, na društvenim mrežama je napisao da jevrejske organizacija za izbjeglice Hebrew Immigrant Aid Society "voli dovoditi osvajače koji ubijaju" Amerikance.

"Ne mogu stajati sa strane i svjedočiti ubistvima mojih ljudi. Dosta mi je vaše optike - krećem", napisao je napadač na društvenoj mreži Gab, stvorenoj kao alternativa Twitteru.

Robert Bowers bit će suđen i za antisemitske zločine i prijeti mu smrtna kazna, najavio je američki ministar pravosuđa Jeff Sessions.

Nešto kasnije savezni ured ministarstva pravosuđa za Pennsylvaniju objavio je da je Bowers optužen po 29 tačaka od kojih 11 za upotrebu vatrenog oružja sa željom da počini zločine, a 11 za sprečavanje obavljanja vjerske službe što je rezultiralo smrću.

(Fena)

Procitano 216 puta

S5 Box