Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 29 Oktobar 2018 00:00

Indonezijski Boeing sa 189 ljudi pao u more kod Jave

Ocijeni...
(0 glasova)

avion1Indonezijski spasioci izvukli su iz mora prve dijelove tijela nakon što se zrakoplov kompanije Lion Air u ponedjeljak ujutro srušio u more ubrzo nakon poletanja iz Jakarte, priopćile su vlasti.

Nakon što su pronašli ostatke letjelice na površini Javanskog mora, spasioci pokušavaju pronaći trup zrakoplova, prenosi Reuters.

Pilot zrakoplova, koji je prevozio 189 putnika i članova posade, zatražio je da se letjelica vrati u bazu prije nego što je izgubljen kontakt sa zrakoplovom 13 minuta nakon polijetanja, navodi britanska agencija.

Indonezijski Glavni direktorat zračnog prometa priopćio je kako je posada zrakoplova zatražila da se zrakoplov vrati u Jakartu ubrzo nakon polijetanja.
Kvar na prethodnom letu

Zrakoplov indonezijskoga Lion Aira sa 189 putnika i članova posade srušio se u ponedjeljak u more kod otoka Jave, nedugo nakon polijetanja iz glavnog grada Jakarte, priopćila je indonezijska agencija za traganje i spašavanje.

Još nije poznato je li netko od putnika ili članova posade preživio nesreću, kao niti uzrok pada.

Zrakoplovna kompanija je priopćila da je potpuno nov zrakoplov prevozio 181 putnika, među kojima jedno dijete i dve bebe, kao i osam članova posade, prenosi Tanjug agenciju AP.

Zrakoplov je imao tehnički problem na prethodnom letu, ali je taj problem riješen u skladu s procedurom proizvođača, rekao je izvršni direktor zrakoplovne kompanije, prenosi Tanjug.

Boeing 737 nestao je s radara otprilike 13 minuta nakon uzlijetanja, a novine Straits Times navode da je letio na liniji Jakarta - Pangkal Pinangu na otoku Banka u Indoneziji, prenosi Hina.

Kontakt sa zemaljskim službama izgubio je 13 minuta nakon polijetanja.
Stotine u akciji potrage i spašavanja

Radar je zabilježio da se zrakoplov popeo na otprilike 1.520 metara prije nego je počeo gubiti visinu te naposlijetku pao u more.

Posljednja zabilježena visina bila je 1.113 metara, a brzina letjelice je porasla.

U tijeku je akcija traganja i spašavanja.

Ostaci zrakoplova ponađeni su blizu mjesta posljednjeg kontakta, rekao je Muhammad Syaugi, voditelj Agencije za potragu i spašavanje.

"Ne znamo još ima li preživjelih. Nadamo se, molimo, ali ne možemo potvrditi", rekao je on na konferenciji za novinare.

Agencija za katastrofe Indonezije objavila je na internetu fotografije slomljenih telefona, uništenih knjiga, prtljaga i dijelova zrakoplova koje su sakupili brodovi za pretragu i spašavanje.

I predmeti poput slušalica i pojaseva za spašavanje pronađeni su u vodama u blizini mjesta gdje je Boeing 737 izgubio kontakt.

"Već smo tamo kako bismo pomogli, naši brodovi, helikopter nadlijeće more", dodao je Syaugi. "Pokušavamo zaroniti kako bismo pronašli olupinu".

Televizija je emitirala snimke na kojima se vidi proliveno gorivo i ostaci letjelice, dok su se prijatelji i rođaci putnika molili zagrljeni čekajući vijesti u zračnoj u Pangkal Pinangu.
Indonezija, Lion Air, Boeing, Avionska nesrećaPrijatelji i rođaci putnika molili su se zagrljeni čekajući vijesti na aerodromu u Pangkal PinanguEPA

U Nacionalnoj agenciji za potragu i spašavanje kažu da je blizu 300 ljudi, uključujući vojnike, policajce i lokalne ribare, angažirano u potrazi te da do sada nije pronađeno nijedno tijelo, već samo osobni predmeti putnika i ostaci zrakoplova.
U avionu bili i zvaničnici Vlade

Najmanje 23 vladina dužnosnika bila su u zrakoplovu za kojeg je glasnogovornik zračnih službi kazao da se pokušao okrenuti nakon što je izgubio kontakt.

"Ne usudimo se još reći koje su činjenice ili nisu", rekao je direktor Lion Aira Edward Sirait.

"Zbunjeni smo i oko toga zašto se to dogodilo, budući da se radilo o novom zrakoplovu", dodao je.

Čelnik indonezijskog odbora za sigurnost prometa rekao je da ne može potvrditi koji je bio uzrok nesreće, za što će se morati čekati dok se ne dođe do crnih kutija iz zrakoplova.

"Zrakoplov je moderan, prenose se podaci iz zrakoplova, i njih ćemo pregledati. Ali najvažnija je crna kutija", rekao je Soerjanto Tjahjono.

Riječ je o zrakoplovu Boeing 737 MAX 8, koji je isporučen Lion Airu polovicom kolovoza.

Kompaniji zabranjeni letovi na području EU-a

Glasnogovornik Boeinga rekao je da ta kompanija pomno prati situaciju, ali nije pružio detalje o letjelici.

Boeing je duboko ožalošćen zbog nesreće, kazala je ta zračna tvrtka u priopćenju.

"Boeing je spreman dati tehničku pomoć u istrazi nesreće", istaknula je kompanija.
Kompaniji zabranjeni letovi na području EU-a

Ovo je prva nesreća ovog zrakoplova, napredne verzije Boeinga 737 MAX koji učinkovitije troši gorivo i leti diljem svijeta.

Prvi zrakoplovi tipa Boeing 737 MAX predstavljeni su 2017. godine.

Lion Air je jedna od najvećih i najmlađih aviokompanija iz Indonezije koja operira na 126 aerodroma u Indoneziji, Singapuru, Vijetnamu, Maleziji i Saudijskoj Arabiji.

Zajedno s tvrtkom-kćeri Wings Air, Lion Air nalazi se na listi kompanija kojima su zabranjeni letovi na području Europske unije.

Indonezija se trudi zrakoplovnim transoprtom povezati tisuće svojih otoka, no sigurnost nije na visokoj razini te je posljednjih godina zabilježeno više nesreća s fatalnim posljedicama.

 

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 210 puta

S5 Box