Vijesti iz svijeta
srijeda, 07 Novembar 2018 00:00

Izraelski ministar: Možemo uništiti ruske sisteme u Siriji

Ocijeni...
(0 glasova)

raketaIzraelski ministar ekologije Ze'ev Elkin izjavio je da bi ta zemlja mogla uništiti sirijski sistem S-300 čak iako njime upravljaju Rusi, prenosi Tanjug.

On je rekao da se Sirijcima ne može vjerovati da pravilno koriste raketni sistem i da nehotice mogu pogoditi avione iznad teritorije Izraela, prenosi Times of Israel.

Upozorio je da će lanseri biti ciljani ukoliko Sirijci budu koristili nedavno isporučene ruske protivraketne odbrambene platforme za obaranje izraelskih aviona iznad teritorije Izraela.

Elkin, koji je i kopredsjedavajući rusko–izraelske međuvladine komisije, rekao je ruskim medijima da je Moskva pogriješila što je Siriji isporučila taj raketni sistem, jer te vrste raketa predstavljaju značajnu prijetnju izraelskim zračnim snagama i mogu doprinijeti "destabilizaciji situacije".
Izraelski avioni izveli stotine napada

"Nadam se da na mjestima odakle se lansiraju rakete neće biti ruskih vojnih specijalaca", kazao je Elkin i dodao da je u prošlosti Izrael pokušavao osigurati da ruski vojnici ne budu povrijeđeni u akcijama koje preduzimaju u Siriji.

Izraelske zračne snage su izvele stotine napada u Siriji prethodnih godina.

U oktobru je Moskva isporučila Siriji rakete, nakon što je oboren jedan ruski avion.

 

(Agencije)

Procitano 421 puta

S5 Box