Vijesti iz svijeta
nedjelja, 16 Decembar 2018 00:00

Australija priznala Zapadni Jerusalem za glavni grad Izraela

Ocijeni...
(0 glasova)

izrael8Australija je danas priznala Zapadni Jerusalem za glavni grad Izraela, no, selidba ambasade ove zemlje iz Tel Aviva se, kako tvrdi premijer Scott Morrison, neće dogoditi dok se ne potpiše mirovni sporazum.

Australija je tako postala jedna od nekoliko zemlja koje su odlučile slijediti primjer američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Morrison je također rekao da će priznati Istočni Jerusalem za glavni grad buduće države Palestina.

„Australija sada Zapadni Jerusalem priznaje za sjedište Knesseta i izraelskih državnih institucija“, rekao je Morrison u govoru u Sidneyju.

Status Jerusalema je jedna od najvažnijih tačaka u pregovorima Izraela i Palestine.

Izrael 1967. aneksirao istočni dio
Izrael cijeli grad, uključujući i istočni dio koji je jednostrano aneksirao u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, smatra svojom prijestolnicom, dok palestinski zvaničnici žele okupirani istočni Jerusalem za glavni grad svoje buduće države, koju namjeravaju uspostaviti u okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Većina zemalja izbjegavala je preseljenje ambasade u Jerusalem kako ne bi ugrozili mirovne razgovore o budućem statusu grada, dok to ranije ove godine nije učinio Trump.

Morrison je poručio da su radovi na mjestu gdje će se nalaziti nova australska ambasada u toku.

Potez Australije naišao je na gnjev u susjednoj Indoneziji, zemlji sa najbrojnijom muslimanskom populacijom na svijetu, pa su stoga vlasti u Canberri savjerovali svojom državljanima koji namjeravaju putovati u ovu zemlju, da preduzmu „visok stepen opreza“.

(AJB)

Procitano 653 puta

S5 Box