Vijesti iz svijeta
srijeda, 19 Decembar 2018 00:00

Žuti prsluci palili naplatne kućice u Francuskoj

Ocijeni...
(0 glasova)

francuskapolicijaFrancuski demonstranti, Žuti prsluci, izazvali su prometni haos u utorak nakon što su zauzeli naplatne kućice i zapalili neke od njih.

Najveći francuski operator sistema naplate cestarine, Vinci Autoroutes, saopćio je da su demonstracije u toku na 40-ak lokacija njegove mreže te da je nekoliko naplatnih postaja autoputa jako oštećeno, posebice na jugu zemlje.

Naplatna kućica Bandol, istočno od Marseillea na jugu Francuske, zapaljena je u noći na utorak a autoput A50 je zatvoren, navodi Vinci čija mreža se većinom nalazi na zapadu i jugu zemlje.

"Vozači trebaju biti krajnje oprezni dok se približavaju naplatnim kućicama kao i na ulazima na autoput zbog prisutnosti velikog broja pješaka", stoji u priopćenju Vincija.
Blokirane ceste diljem Francuske

Vinci procjenjuje da šteta nanesena njegovoj infrastrukturi iznosi "nekoliko desetaka miliona" eura od početka demonstracija i to ne računajući izgubljeni prihod s obzirom da su demonstranti omogućili hiljadama vozača da se besplatno voze autocestom.     

Nekoliko ljudi je poginulo u prometnim nesrećama kod zapreka koje su "žuti prsluci" postavili na cesti.

Demonstranti - nazvani po reflektirajućim prslucima koje francuski vozači moraju imati u svojim automobilima - blokirali su ceste i kružne tokove diljem Francuske od sredine novembra.

Te su demonstracije počele kao demonstracije protiv rasta poreza na gorivo, ali su se pretvorile u velike demonstracije protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona.

 

(Agencije)

Procitano 687 puta

S5 Box