Vijesti iz svijeta
srijeda, 19 Decembar 2018 00:00

Njemačka vlada usvojila zakon na koji čekaju radnici u BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

njemacka6Njemačka vlada danas je usvojila dugoočekivani zakon o migracijama koji će olakšati zapošljavanje kvalifikovanih radnika iz svih krajeva svijeta, javljaju njemački mediji.
Zakon treba biti izglasan u parlamentu nakon čega bi stupio na snagu 2020. godine, a tekstom je predviđeno uklanjanje nekoliko birokratskih prepreka za one koji traže posao u Njemačkoj.

Stranke demokršćanske Unije (CDU/CSU) i Socijaldemokratska stranka (SPD) imaju različite stavove u vezi uslova zapošljavanja i obuke. I dalje je neizvjesno da li će konzervativno krilo vladajući CDU prihvatiti izmjene zakona.

"Ovo je dobar dan za modernu Njemačku", rekao je ministar rada Hubertus Heil, dok je ministar ekonomije Peter Altmaier rekao da je ovo "historijski dan".

Zakon bi mogao olakšati doseljavanja i zapošljavanje radnika iz Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država izvan Evropske unije.

Njemačka bilježi najvišu stopu nepopunjenih radnih mjesta i želi stabilizirati penzione fondove, a poslodavci nastoje popuniti blizu milion radnih mjesta.

No, kako će se rješavanje tog njemačkog problema odraziti na Bosnu i Hercegovinu, prognoze su jasne: zadat će snažan udarac bh. tržištu rada.

(Klix.ba)

Procitano 833 puta

S5 Box