Vijesti iz svijeta
petak, 28 Decembar 2018 00:00

HSBC povukao investicije iz izraelskog proizvođača oružja

Ocijeni...
(0 glasova)

bankaBritanska banka HSBC povukla je je svoje investicije iz izraelske kompanije za proizvodnju oružja Elbit Systems nakon kampanje aktivista koji se bore za prava Palestinaca.

Izvori u HSBC-u potvrdili su ovaj potez za Al Jazeeru, ali banka još nije izdala zvanično saopćenje o tome.

Kompanija navodi da ne zauzima političke stavove već "prati principe međunarodnih ljudskih prava" koje primjenjuje u poslovanju.

Prema izvještaju aktivističke grupe War on Want iz 2017, HSBC je uložio 3,92 miliona dolara u Elbit Systems.

Grupa je navela da je banka ukupno uložila 1,05 milijarde dolara u komapnije koje prodaju opremu izraelskoj vojsci.

Nekoliko firmi koje su navedene, kao Rolls Royce i BAE Systems, također imaju i civilne kupce.

Sa sjedištem u gradu Haifi, Elbit proizvodi vojnu i opremu za civile, uključujući dronove, letjelice, sisteme za kontrolu oružja i artiljeriju.

Klijenti kompanije su izraelska vojska, te američke i britanske zračne snage.

Elbit također opskrbljuje američku agenciju za zaštitu granica opremom za nadgledanje koja se koristi na granici s Meksikom.
'Pozitivan korak'

Grupa War on Want saopćila je da je više od 24.000 ljudi poslalo e-mail kompaniji HSBC zbog investicija u Elbit te da su bojkotirali njene poslovnice.

Ryvka Barnard, aktivistica iz ove grupe, rekla je da je banka napravila 'prvi pozitivan korak', ali je dodala da mora djelovati i u budućnosti.

"Poslovanje sa kompanijama kao što je Elbit znači profitiranje od nasilja i kršenja ljudskih prava, što je nemoralno i u suprotnosti sa međunarodnim pravom. HSBC nastavlja poslovati sa desecima kompanija koje prodaju vojnu opremu i tehnologiju koja se koristi u kršenju ljudskih prava, uključujući Caterpillar čije se mašine koriste u uništavanju palestinskih domova, te sa BAE Systems, čije se oružje koristi u činjenju ratnih zločina u Izraelu, Saudijskoj Arabiji i drugim režimima", rekao je Barnard.

Pokret BDS za bojkot Izraela počeo je s radom 2005, nakon što su palestinske organizacije pozvale na "savjesne ljude" u cijelom svijetu da pomognu okončati izraelsko kršenje ljudskih prava Palestinaca, prekidajući kulturne, akademske i ekonomske veze sa državom.

 

(Al Jazeera)

Procitano 699 puta

S5 Box