Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 31 Decembar 2018 00:00

Sirija: Zbog poplava bez šatora ostalo 32.000 izbjeglica

Ocijeni...
(0 glasova)

sirija4Najmanje 32.000 izbjeglica od rata u Siriji, koje su ostale bez šatora kada su poplavili kampovi nedaleko od granice te zemlje s Turskom, hitno trebaju pomoć.

Predstavnici humanitarnih organizacija na terenu izjavili su kako su u poplavama u području Atme, na tursko-sirijskom pograničnom području, uzrokovanim padavinama koje su počele 26. decembra, potopljena 22 kampa, a u 67 njih su pogoršani uslovi života.

U poplavama je srušeno najmanje 220 šatora, a 550 njih je poplavljeno. Najmanje 32.000 civila treba pomoć. Porodice su uspjele da spase tek nešto malo stvari i udalje se od blata i vode koji su se uvukli u šatore.

“Nije ostalo ni šatora, ni hrane ni odjeće. Smješteni smo u džamiji. Komšije nam donose doručak. I odjeća na meni je njihova. Smrzavam se”, kazala je stanovnica jednog od kapova Um Husein za Agenciju Anadolija.

Majka četveromjesečnog djeteta Huda Kasim i njena porodica su smještene u improviziranoj džamiji u kojoj nema ni grijanja.

“Nemam hrane ni pribora za jelo. Djeca se smrzavaju. Trebaju nam spužve i pokrivači. Ništa nam nije ostalo osim Božije milosti. Gladni smo. Uništeni su i šator i kamp. Nemamo više stvari”, kazala je ona.

Huseina Halida Abdu (70) spasila su djeca tako što su ga iznijela iz šatora. Kazao je kako su žene i djeca smještena kod komšija, a mnogi su ostali na ulicama.

Usama Kasim je kazao kako su djeca i žene odvojeni od muškaraca.

“Trebaju nam lijekovi, hrana, pokrivači i spužve za spavanje”, dodao je Kasim.

(AA)

Procitano 330 puta

S5 Box